Ilmakitara ilman ideologiaa on vain huitomista

YLE Oulun Jälkitulilla pohdittiin keskiviikkona ilmakitaroinnin ideologiaa. Keskustelijoina vakiovieras Oulun yliopiston tutkija Topiantti Äikäs ja Oulun ilmakitarafestivaalien idean isä Jukka Takalo. Puheenjohtajan oli toimittaja Maisa Veräjänkorva.

ilmakitara
Topiantti Äikäs ja Jukka Takalo ratkoivat Jälkitulilla ilmakitaran menestyksen avaimia ja vetivät lopuksi näytteen Deep Purplen tahtiin.p
Topiantti Äikäs ja Jukka Takalo ratkoivat Jälkitulilla ilmakitaran menestyksen avaimia ja vetivät lopuksi näytteen Deep Purplen tahtiin.YLE

Topiantti Äikäs: Aika monet tämmöiset kilpailut, joita on tässä kategoriassa, niin kuin eukonkannon MM-kisat tai saappaanheittokilpialu, ovat nimenomaan kilpailuja ja urheilusuorituksia. Tässä ilmakitaroinnissa on kuitenkin mukana myös taiteellisuus ja ideologia. Siksi tässä on mahdollisuus tuoda esiin enemmän kuin jossakin eukonkannossa tai saunomisessa. Minusta maailmanrauhan ajatus sopii hyvin tähän mukaan.

Jukka Takalo: Myös olympialaisissahan on takana rauhan ja veljeyden aate on mukana, vaikka se onkin jäänyt kaupallisen kilpailun alle, mutta se on kuitenkin siellä takana. Ja se on hieno asia.

Maisa Veräjänkorva: Ilmakitaran maailmanmestaruus on kuitenkin hyvin tuotteistettu ja Oulussa on se ainoa oikea ilmakitaran mestaruuskilpailu. Miten te olette siinä oikein onnistuneet?

JT: Itse asiassa idea on ollut tarpeeksi selkeä. Ja on ollut hyviä kavereita, jotka ovat myös auttaneet tekemään sen juridisesti oikein. Ja sitä paitsi Oulu on niin lähellä joulupukin maata ja sekin on tämän uskottavuuden taustalla. Ei tämä olisi onnistunut jossakin Italiassa tai muualla samalla tavalla.

Sitten ne parisataa on tyyppiä ja median edustajaa, jotka tänne tulevat ovat tehneet sitä tunnetuski. Sitä paitsi ne jotka tänne tulevat ovat sitä mieltä, että Oulu on aivan hillittömän cool rockn’rolll kaupunki! Tietenkin tämän mielikuvan taustalla on myös se, että tässä on samaan aikaan kaikkea muutakin, kuten taiteiden yö ja musiikkkvideofestivaalit samaan aikaan ja täällä tosiaan tapahtuu samaan aikaan.

TÄ: Voisiko tuo coolius tulla ympäristöstä? Täältä puuttuvat vanhat rakennukset kuten Italiassa tai pilvenpiirtäjät niin kuin New Yorkissa.

MV: Ilmakitarassa sinulla oli heti alusta lähtien ajatus maailmanvalloituksesta kyse, mutta missä vaiheessa tämä asia meni Oulussa läpi?

JT: Se tosiaan meni suoraan maailmalle. Helsingissä ne ei varmaan vieläkään tiedä mistä tässä on kyse. Silloin alussa uutistoimisto Reuters kyseli mistä tässä on kyse ja yritti kysellä kaikenlaista rockista, mutta huomasi sitten ihan tosissaan tässä ollaan.

Yksi kaveri oli nähnyt Peking Newsissä, että minua oli haastateltu, joten sen jälkeen ajattelin, että oli kai tämä vissiin mennyt maailmalla läpi.

JT: Kyllä myös oululaiset ovat kiertänyt sen kisan ihan hyvin onnistui viime. Tapahtuman vain täytyy a olla ilmainen

TÄ: Sinnehän voitaisiin myydä lippuja ja ne maksettaisiin ilmalla…

JT: Tai myytäisiin vaikka ilmaosakkeita

MV: miten tämä suhtautuu eiliseen suureen Nokia-Intel –uutiseen?

TÄ: Se oli hyvä uutinen ja vahvisti ehdottomasti Oulun yliopiston asemaa, mutta ilmakitarakilpailua ja sitä ei minusta kannata asettaa vastakkaisiin vaakakuppeihin. Usein keskusteluissa tehdään se virhe, että nämä pannaan vastakkaisin kuppeihin. Eri asioiden täytyy kulkea samaan suuntaan ja kertoa hyvää mielikuvaa Oulusta ja ne tukee toisiin eri faniryhmissä.

Toisen kiinnostava asia onkin, millä tavalla kaupunki kulttuuritoimi tai vastaava instanssi tukee ja miten kaupunki on ottanut asian omaan imagotyön osaksi?

JT: Kyllä Oulun kaupunki on tukemassa. Oikeastaan tässä onkin kyse siitä, että millainen homoindeksi kaupungilla on. Sehän ei tarkoita homoseksuaalisuutta.

TÄ: Aivan vaan suvaitsevaisuutta ja yleistä ilmapiiriä kaupungissa.

JT: Niin ja se vaikutta enemmän siihen, miten onnistutaan.

TÄ: kaupunginjohtaja Matti Pennanen on soittanut ulkomailla ilmakitaraa ja se on hieno juttu. Toivoisin vaan, että Pennanen kutsusi vaikka kuuden suurimman kaupungin johtajat mukaan soittamaan ilmakitaraa. Nyt ilmakitaran rauhan sanomaa ja sitä haastetta voisi kaupunginjohtaja i viedä samalla eteenpäin.

JT: Joo ja parin viinilasin jälkeen kaupunginjohtajat voisivat ympäri maalimaa ruveta soittamaan ilmakitaraa Kaikki on hyvää, kun se tehdään maailmanrauhan puolesta. Eikä ilmakitara ilman sitä ideologiaa olisi mitään. Sehän olisi pelkkää huitomista.

Lähteet: YLE Oulu