Raclette

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Raclettelisukkeita.
YLE / Ari Vihanta

Sveitsiläistä alkuperää oleva raclette sopii illanistujaisiin. Ideana on, että jokainen ruokailija valmistaa tarjolla olevista raaka-aineista ateriansa itse raclettepannulla.

Raclette tulee ranskan ilmaisusta racler, mikä tarkoittaa "raapia/kaapia", ilmaus kuvaa sulaneen juuston kaapimista. Useimmat pannut ovat teflonia, joten työkalujen eli pihtien ja lastojen tulee olla puisia tai muovisia. Tarjoilussa vain taivas on rajana.

Raclette-juusto sulatetaan pannun väliin työnnettävissä vuoissa ja lisukkeet paistetaan pannun päällä parilassa. Sula, hieman ruskettunut juusto kaadetaan lisukkeiden päälle, maustetaan tarvittaessa.

Sveitsiläinen perusraclette sisältää juuston lisäksi vain keitettyä perunaa ja suolakurkkuja, mutta tarjolle kannattaa laittaa omat suosikit: esimerkiksi naudanfilettä ohuina pikkupihveinä, lohiviipaleita, rapuja, bratvurstia tai muita makkaroita, tomaattia, sieniä, paprikaa, ananasta, parsaa...

Pöydässä on hyvä olla mausteita, esimerkiksi myllyissä olevia mausteseoksia. Voit valmistaa myös esimerkiksi kermaviilistä erilaisia dippikastikkeita.

Lähteet: Juho Jokinen