1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matot

Räsymatto kelpaa muuallekin kuin mökille

Perinteisten räsymattojen kohtalona oli pitkään päätyä kesämökkien lattioille. Niistä tuli kotoisasti mummola mieleen, mutta uusiin kaupunkiasuntoihin niitä ei oikein huolittu. Tilanne on nyt kuitenkin muuttumassa. Räsymatto on suorastaan muotia.

Taito Pohjois-Karjalan neuvojat Outi Santaniemi (vas.) ja Mirja Martiskainen valmistautuvat perjantain mattomarkkinoihin. Kuva: YLE / Sarah Laukkanen

Paitsi että räsymattoja hankitaan koteihin, niitä myös tehdään mieluusti itse. Tämä näkyy mm. Taito Pohjois-Karjalan tiloissa Taitokorttelissa.

- Kangaspuut ovat täällä ahkerassa käytössä, esimerkiksi heinäkuussa yhdellä viikolla kutojia oli kymmenen, kertoo Taito Pohjois-Karjalan neuvoja Mirja Martiskainen.

Mattojen kutojissa on monen ikäisiä harrastajia, se ei siis ole pelkästään vanhemman väen juttu, kertoo neuvoja Outi Santaniemi.

- Nuorilla on selvästi herännyt kiinnostus äitien, isoäitien ja suvun muiden naisten kädentaitoperinteen jatkamiseen. Nuoret käyvät täällä mielellään avointa keskustelua siitä, millainen matto tehdään, minkä värinen ja mihin tilaan - vanhemmat kutojat eivät ehkä sellaista keskustelua yhtä avoimesti käy, pohtii Outi Santaniemi.

Ei pelkkää mummola- tai mökkityyliä

Tämän päivän räsymatot ovat paljon muutakin kuin 'mummola-tyyliä'. Värejä käytetään selkeämmin ja vanhoja malleja hyödynnetään uusilla tavoilla.

- Meille tuli tänne tehtäväksi sellainen 'kirkonkaari'-kuosinen matto, ja olin aluksi ihan kauhuissani. Olen itse elänyt lapsuuteni sellaisten mattojen keskellä enkä voinut sietää koko ideaa. Mutta nykyisistä kuteista, uusilla värisävyillä tehtynä se näyttääkin ihan kauniilta ja voisin jopa tehdä sellaisen omaan kotiini, kertoo Mirja Martiskainen.

Apua ja neuvoja löytyy aloittelijalle

Taito Pohjois-Karjalan neuvojat auttavat aloittelijoita maton teossa.

- Meillä on täällä valmiit loimet odottamassa, neuvojat paikalla näyttämässä työvaiheita ja kaikki tarvittavat materiaalit, Outi Santaniemi kertoo.

Taitokorttelin Mattomarkkinoilla perjantaina 27. elokuuta aiheeseen voi myös perehtyä ja maton kutomista voi myös kokeilla.