Pienessä koulussa on parempi

Siilinjärveläisopettaja Risto Kilpeläistä voi hyvällä syyllä kutsua "kyläkoulutohtoriksi". Toivalan koulun opettajan tekemä tohtorin väitöskirja kyläkouluista hyväksyttiin kesäkuussa ja miehen tutkimustuloksia pienten koulujen nykyisyydestä on tämän jälkeen kyselty ympäri Suomea.

koulut
Siilinjärven Toivalan koulun opettaja Risto Kilpeläinen.
Siilinjärven Toivalan koulun opettaja Risto Kilpeläinen.YLE / Petri Julkunen

"Kyläkoulujen kasvatiksi" itseään luonnehtiva alakouluopettaja on itse opettanut useilla kyläkouluilla jo parin vuosikymmenen ajan. Aihe alkoi kiehtoa miestä entistä enemmän ja ajattelutyö johti siihen, että kesäkuussa aiheen tiimoilta hyväksyttiin miehen tekemä väitöskirja kyläkoulujen roolista Suomessa.

Kyläkoulut ovat erinomaisia oppimis- ja kasvuympäristöjä

Kilpeläisen tutkimuksen mukaan pienten koulujen malli pitäisi pystyä siirtämään myös isompien koulujen toimintaan. Pienten koulujen edut ovat moninaisia. Kiusaaminen on vähäisempää, erilaisuutta ymmärretään paremmin, opettaminen on tehokkaampaa ja yhteisöllisyys ulottuu kouluista aina kyläyhteisöön saakka. Viimeisimmästä parhaimpina esimerkkeinä ovat tapaukset, joissa kyläyhteisön aktiivisuus on johtanut jopa kokonaisten koulujen rakentamiseen.

Kyläkoulujen ilmapiiriä kuvatessaan Kilpeläinen puhuu sekä opettajien että oppilaiden puolesta. Viihtyisämmät luokkahuoneet ja tutumpi toimintapiiri lisää hyväntuulisuutta kaikissa kouluyhteisön jäsenissä. Ihmiskeskeisten kyläkoulujen toimintamallia on onnistuttu esimerkiksi Islannissa hyödyntämään laajemminkin, joten tutkijan mukaan myös Suomessa täytyy nähdä tämän vaihtoehdon tulevaisuus.

Vaikka kyläkoulujen edut ovat selviä, on arvostuksessa toivomisen varaa. Lakkauttamispäätökset ovat arkipäivää eikä aihepiiriä Suomessa ole aikasemmin juuri tutkittu. Tästäkin johtuen Kilpeläisen tutkimus on herättänyt suurta mielenkiintoa ympäri Suomen sekä koulu- että kyläaktiivien keskuudessa.

Lähteet: YLE Savo