1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjat

Korvatunturin Marja ennätysvauhdissa

Savukoskella Korvatunturin Marjassa ollaan tyytyväisiä syyskesän mustikka- ja puolukkasatoon. Kahden huonon kauden jälkeen pakastamoihin tulee marjoja ennätysvauhdilla. Lisäksi vieraspoimijoiden ja paikallisten ihmisten välit ovat nyt hyvässä kunnossa.

Kuva: YLE / Jorma Korhonen

Paikallisjohtaja Jari Huttunen kertoo, että esimerkiksi mustikansaannissa Korvatunturin Marja on ajankohtaan nähden satatuhatta kiloa edellä viimevuotista. Myös puolukasta odotetaan saantiennätystä nopeudessa ja määrällisesti.

Tällä satokaudella Korvatunturin Marja tavoittelee yhteensä runsaan kahden miljoonan kilon marjasaalista. Niin se tavoitteli viime vuonnakin, mutta saanti oli paljon lujemmassa.Nyt tavoitteesta jo puolet on pakkasessa.

Huttunen uskoo, että tuo toinen miljoona kiloakin heilahtaa laareihin varsin nopeasti.

-Uudet pakastamolinjat ovat nyt hyvään tarpeeseen.

Korvatunturin Marja Oy kuuluu mustasaarelaiseen Riitan Herkku konserniin. Yritys on viime vuosina investoinut kovasti Savukosken yksikköönsä. Laitos on hyvässä iskussa. Töissä on 13 ihmistä; osa vuoden ympäri.

"Metsäjoukoissa" 250 vähemmän

Korvatunturin Marjan "metsäjoukoissa" häärii nyt noin 450 ammattipoimijaa. Joukossa on paljon vanhoja tuttuja Thaimaasta ja Ukrainasta.

-Kun tuosta kertymästä puhutaan, on huomioitava sekin, että meillä on nyt 250 poimijaa vähemmän kuin viime vuonna.

-Pienempi poimijapaljous johtuu omasta kömmähdyksestämme. Meillä oli Thaimaasta "toisenlaista tietoa" asiapapereiden jättämisajasta, Huttunen harmittelee. Nyt olisi metsässä marjaa isommallekin porukalle.

Huttusen mukaan jo hyvissä ajoin ennen mustikka- ja puolukkakauden alkamista oli tiedossa, että nyt tulee hyvä sato. Keski- ja syyskesä oli säällisesti suotuisaa aikaa ja se auttoi metsämarjojen menestymistä.

Mustikasta Korvatunturin Marja maksaa poimijalle 1,70 euroa kilolta ja puolukasta 90 senttiä. Piakkoin yritys noteeraa myös kaarnikan, eli variksenmarjan, jolla myös on tätä nykyä kaupallisempi nimi: tunturimustikka.

Vieraiden ja paikallisten välit kunnossa

Jari Huttunen sanoo Korvatunturin Marjan työntekijöiden iloitsevan siitä, että vieraspoimijoiden ja paikallisten ihmisten välit ovat hyvässä kunnossa.

-Se alkuvuosien skisma on häipynyt pois. Ihmiset ovat huomanneet, että ulkomaalaiset poimijat ovat loppujen lopussa täällä hyvällä asialla. He pyörittävät melkoista teollisuutta, joka puolestaan tuo työtä ja rahaakin paikkakunnalle.

Eikä Huttusen mukaan kauempaakaan ole paha kello kilkattanut. Korvatunturin Marjan poimijat liikkuvat laajalla alueella eri puolilla Lappia.

-Kyllä he osaavat täällä jo toimia, Huttunen iloitsee.