Maksuvaikeuksia yhä sadoilla firmoilla

Yritysten maksuvaikeudet ovat hieman helpottaneet Keski-Suomessa. Valtakunnallisen maksuviivetutkimuksen mukaan perinnän kohteena yhä on liki 1 300 keskisuomalaisyritystä mutta tilanne on parantunut selvästi alkuvuodesta.

Talousvaikeudet
YLE / Arja Lento

Eniten maksuvaikeuksia on majoitus- ja ravitsemistoiminnan alalla. Maksuvalvontapalveluja tarjoavan Intrum Justitian johtaja Juha Iskala arvelee, että tilanne jatkuu vaikeana vielä pitkään.

- Kyllä se kertoo tästä suhdanteesta, että varsin monilla yrityksillä on maksuvaikeuksia. Kaikki riippuu kuitenkin talouden kokonaistilanteesta. Jos tilanne kehittyy positiiviseen suuntaan niin perittävien määräkin vähenee mutta nyt näyttää siltä, että tilanne jatkuu varsin vaikeana vielä pitkään, ennakoi Iskala.

Valtakunnallisessa vertailussa Keski-Suomi sijoittuu kuitenkin kymmenen parhaan maakunnan joukkoon, mitä yritysten maksuvaikeuksiin tulee. Jyväskylässä perinnän kohteena olevien yritysten osuus oli vuoden toisella neljänneksellä toiseksi alhaisin kaikista suurista kaupungeista.

Perintä maksaa sekä velkojalle että velalliselle

Perintätoimet eivät rasita ainoastaan perinnän kohteena olevaa yritystä, sillä kustannuksia koituu myös velkojille. Iskalan mukaan velkojien kannattaa kuitenkin aina huolehtia saatavansa takaisin.

- Kyllähän se tietysti aina maksaa. Mutta velkojan kannalta on paljon kalliimpaa jättää saatava perimättä, koska silloin koko velkasumma jää saamatta. Velallisen kannalta saattaa usein olla niin, että jos saatavaa ei peritä, voi maksamatta jättäminen jäädä edulliseksikin. Mutta kun tehokkaasti peritään, niin kyllä siitä syntyy velalliselle lähtökohtaisesti enemmän kustannuksia kuin mitä tulee pankista lainaamiseen. Kaikki riippuu tietysti siitä, minkä kokoisesta saatavasta on kysymys, kertoo Iskala.

Lähteet: YLE Keski-Suomi