1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pirjo Suvilehto (kirjailija)

Kiehtoo se sanan taide vauvojakin

Oululainen runoilija Pirjo Suvilehto on tehnyt uuden aluevaltauksen. Hän on julkaissut kaksi sylivauvoille suunnattua kirjaa. Kirjoissa on kuvien ja lorujen lisäksi myös lukuohjeet, jotka opastavat vanhempia leikkimään vauvan kanssa lukiessaan kirjoja.

Kirjojen kuvat ja teksti on tehty puhuttelemaan pientä yleisöä. Kuva: YLE

- Sylikirjojen merkitys on siinä, että ne ovat esteettisiä ja tutustuttavat lapsia kirjallisuuden maailmaan ihan jo nollasta kahteen vuoteen, kertoo Pirjo Suvilehto. Kirjojen tekemisen lisäksi hän opettaa myös kasvatustieteellisessä tiedekunnassa lastenkirjallisuutta ja teatteri tuleville opettajille.

Leikitysohjeita vanhemmille

Kirjoissa on mukana esimerkiksi leikitysohjeita, joiden mukaan lyhyitä tarinoita voi höystää yhdessä vauvan kanssa.

- Että tämä ei ole ihan mitä tahansa höpö löpö höpöä, vaikka sekin on joskus ihan kivaa, sanoo Suvilehto.

Opettajankoulutuksessa Pirjo Suvilehto on huomannut, että monella opiskelijalla saattaa olla käsitys, että vasta, kun pääsee opettamaan esikouluikäisille lukemista ja matematiikka ollaan oikeasti opettamassa.

- Helposti aatellaan, että, no mitä sitä vauvojen kanssa tekee. Itse kyllä ajattelen, että ihan sieltä pienestä pitäenhän lapset ovat hyvin vastaanottavaisia ja ihanan älykkäistä. Vauvat myös ottavat valtavasti asioita vastaan, pohtii Suvilehto.

Riimit tärkeitä

Aivan pienille lapsille tehdyissä kirjoissa tärkeää on riimillisyys ja äänteet, joita lapsi oppii jo alkuvaiheessa. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö aivan pienillekään myös muunlaista kirjallisuutta.

- Aikanaan kun sain esikoisen ja aloin samaan aikaan opiskella yliopistossa kirjallisuutta, piti opetella tiettyjä runoja. Kyllä mä niitä meidän Otsolle posotin ääneen menemään, nauraa Pirjo Suvilehto.