1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kyttääjien kotimaa

Kyttääjien kotimaahan tutustui lomallaan Markku Sandell. Käräytä kaveri, laita poliisit töihin ja aiheuta mielipahaa. Näin se yhteiskunta paranee.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
kuvaaja: Eija Hartemaa

Sattuipa niin, että viime perjantaina vielä huolettomana lomalaisena ajelin kaikessa rauhassa kaverini kanssa sorsajahdista kohti majapaikkaani Porin kaupungissa. Järveltä kortteeriin kertyy ajomatkaa noin puolisen tuntia ja varsin tarkasti nopeusrajoituksia noudattaen köröttelin isäni vanhalla japsiperheautolla valtatiellä.

Taakse ilmestyi 60 rajoitusalueella roikkumaan joku auto ja ajattelin hiukan harmistuneena vilkauttaa jarruvaloja takapuskuria ihailevalle, jotta tämä ymmärtäsi mennä ohi tai jättää enemmän väliä. Vilkautus oli virhe, jonka ymmärsin vasta hetken kuluttua.

No, auto jätti turvavälin ja tuli takanani seuraavat 10 kilometriä. Poikkesin valtatieltä ja takaa tullut auto paljastui vanhaksi volkkariksi, jossa näytti matkustajilla olevan valkoisia nuorisolippalakkeja enemmänkin.

Se siitä totesimme kaverin kanssa, mutta eipä ollutkaan näin. Hetken kuluttua kurvailimme taajamatietä kohti majoitusta. Tien laidassa päivysti poliisiauto ja hetken jo luulin ajaneeni ylinopeutta, kun alueella oli 40 rajoitus. Mustamaija kurvasi perääni ja seurasi kilometrin verran. Sitten alkoivat valot vilkkua sinistä ja punaista. Laitoin vilkun oikealle ja jäin odottamaan nuhteita.

Poliisit kyselivät ajokorttia ja pyysivät puhaltamaan. Mittari ei värähtänytkään ja vanha ajokorttikuvakin vielä kelpasi.

- Tästä autosta on tehty ilmoitus epämääräisestä ajotavasta, sanoi toinen konstaapeleista.

- Häh? olin aivan klapilla päähän lyöty.

- Maantien päältä on soitettu ja tehty ilmoitus. Ettet vaan puhunut ajaessasi puhelimeen?

- No, en.

Jaaha, ajatus alkoi hiljalleen juosta ja kerroin jarruvalojen vilkautuksesta takanaroikkujalle. Poliisit vaikuttivat ymmärtäväisiltä ja epäilivät pientä ilkivaltaa. Lopuksi juttelimme sorsajahdista leppoisasti.

Tapahtuma jätti kyllä jälkensä minuun, sillä en ole aiemmin joutunut moisen ilmiannon uhriksi. Vastaavaa kuulemma tapahtuu tämän tuosta.

Kiitos kännykät ja kyttääjien Suomi. Näin työllistätte ainakin ne harvat poliisit, joilla voisi olla parempaakin rikostorjuntaa tehtävänä.

Lähteet: Markku Sandell / YLE Turku

Lue seuraavaksi