Neurologi: Narkolepsiasta tiedetään Suomessa vähän

Neurologi Peter Baumannin mukaan narkolepsiasta tiedetään vähän, koska sairaus on hyvin harvinainen. Baumann kuitenkin uskoo, että sairauden diagnostiikka täsmentyy uusien narkolepsiatapausten vuoksi.

narkolepsia
Lääketieteen tohtori ja neurologian lääkäri Peter Baumann
Lapin keskussairaalan neurologian lääkäri Peter Baumann.YLE / Matti Konttinen

Lapin keskussairaalan neurologian lääkäri Peter Baumann kertoo, että ihmiset hakeutuvat nyt herkemmin tutkimuksiin ja erikoissairaanhoitoon lähetetään epäiltyjä narkolepsiatapauksia enemmän.

- Uskon kyllä, että diagnostiikkakin tarkentuu.

Narkolepsia on harvinainen sairaus, johon liittyy nukahtelua poikkeavissa tilanteissa kuten esimerkiksi kesken puhumisen tai syömisen. Narkoleptikon oireet alkavat yleensä 15-30 vuoden iässä.

Sairauden aiheuttaja vielä tuntematon

Narkolepsiaa on tutkittu Suomessa paljon, mutta sairaudesta tiedetään silti vielä vähän. Baumannin mukaan vuonna 2000 todettiin narkolepsiapotilaiden aivonesteen hermovälittäjäaineen hypokretiinipitoisuuksissa suuria vajavaisuuksia.

- Kyseessä on ilmeisesti hermovälittäjäaine, joka osallistuu vireystilan säätelyyn. Hypokretiinisolujen rappeutumisen syy on silti tuntematon.

Viime viikkoina narkolepsian aiheuttajaksi on epäilty Pandemrix-sikainfluenssarokotetta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päätti tiistaina keskeyttää rokotteen jakamisen. Baumann ei ota kantaa siihen, että aiheuttaako Pademrix yksin tai yhteisvaikutuksessa sikainfluenssan kanssa narkolepsiaoireita.

- Nyt on hyvä, että THL selvittää asiaa, Baumann sanoo.

Esiintyvyydestä ristiriitaista tietoa

Narkolepsian esiintyvyydestä väestössä on olemassa erilaisia lukuja. Baumann esittää kaksi eri tilastotietoa.

- Eräs luku on, että narkolepsiaa esiintyy noin 0,05 prosentilla väestöstä. Toisaalta myös sellaisiakin lukuja esiintyy, että narkolepsiaa sairastaa 26 henkilöä 100 000 ihmisestä.

Lapissa aikuisia narkolepsiapotilaita on kolme ja lastenneurologiapuolella vain yksi. Narkolepsiaan ei ole keksitty parantavaa hoitokeinoa.

Tutkimus keskitetty Suomessa

Normaali neurologi törmää narkolepsiaan äärimmäisen harvoin. Baumann pitä hyvänä asiana sitä, että sairauden tutkimus on keskitetty, mitä yleensä tehdään harvinaisten sairauksien kohdalla.

- Meillä on uniklinikka Helsingissä, jota johtaa neurologi Markku Partinen. Hän on yksi maan johtavia narkolepsiatutkijoita.

Baumann ei uskalla arvailla tuleeko narkolepsiatapauksia vielä lisää.

- Sen varmaan aika näyttää.

Lähteet: YLE Lappi / Matti Konttinen