Lääkäreiden ylle langetettua varjoa kummastellaan

Neurologit ovat närkästyneitä väitteistä, joiden mukaan he olisivat tarkoituksella jättäneet ilmoittamatta epäilyjä H1N1-rokotuksen haittavaikutuksista.

Kotimaa

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylilääkäri Kari Lankinen on arvostellut lääkäreitä siitä, että nämä ovat tahallaan jättäneet ilmoittamatta haittavaikutusepäilyjä ammatillisten tavoitteiden takia.

Helsingin uniklinikan neurologi Markku Partinen kiistää Lankisen väitteet jyrkästi. Partisen mukaan lääkärit saivat vasta elokuussa ohjeen, että heidän pitää lähettää haittailmoitus.

- Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Lankisen pitäisi katsoa peiliin. Lääkäreille ei ole annettu mitään informaatiota siitä, mitä tietoa pitäisi antaa. Ei ole olemassa mitään ohjeita, jotka neuvovat, miten toimia jos sikainfluenssarokotusten yhteydessä ilmenee jotakin, Partinen sanoo

Partinen myös kyseenalaistaa väitteen, jonka mukaan ilmoituksen tekemättä jättäminen rikkoisi lakia.

- Nyt vedotaan tarttuvien tautien lakiin. Eihän tässä ole mistään tarttuvasta taudista kyse. Laissa sanotaan, että haittailmoitus pitää tehdä, jos epäillään, että henkilö tartuttaa jonkun toisen. Narkolepsia-tapaus ei kuulu tartuntalain piiriin.

Lääkäriliitto ei aio ainakaan vielä puuttua syytöksiin lääkäreiden hidastelusta sikainfluenssarokotusten ja narkolepsian yhteyden ilmoittamisessa.

Lääkäriliiton toiminnanjohtajan Heikki Pälveen mukaan liitto kuulee ensin sekä lääkäreitä että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n edustajia.

Pälve korostaa YLE Uutisille, että tällä hetkellä ei ole mitään syytä olettaa, että yksikään lääkäri olisi toiminut väärin arvioidessaan haittavakutuksia.

Lähteet: YLE Uutiset