Joka 12. yritys perinnän kohteena

Yrityksiin kohdistuvat perinnät ovat pysyneet alkuvuoden tasolla. Valtakunnallisen maksuviivetutkimuksen mukaan joka 12. yritys on ollut perintätoimien kohteena huhti-kesäkuussa.

talous

Tutkimuksen ovat laatineet perintäyritys Intrum Justitian ja tietopalveluyritys JM Tieto.

JM Tiedon toimitusjohtajan Marko Viljasen mukaan perintätiedot osoittavat, että yritysten maksuhäiriöt ovat todellisuudessa monikertaiset, kuin mitä julkisuuteen tulevien maksuhäiriöiden perusteella voisi luulla.

Eniten perinnän kohteena oli majoitus- ja ravitsemusalan yrityksiä, joista 15 prosenttia joutui perintään maksuviiveiden takia. Vähiten perintätoimia tehtiin alkutuotannon sekä rahoitus- ja vakuutusalan yrityksiin.

Pienistä eli alle viiden työntekijän yrityksistä perinnän kohteena oli 7 prosenttia. Yli 100 työntekijän yrityksistä 39 prosenttiin oli kohdistunut perintää.

Huhti-kesäkuussa perinnän kohteena on ollut yli 31 000 yritystä.

Viljasen mukaan pienillä yrityksillä perintä johtuu usein todellisista maksukyvyn häiriöistä. Suurilla yrityksillä kyse voi useammin olla maksuhalukkuudesta eli tarkoituksellisesta viivyttelystä laskujen maksussa. Perinnän syynä voi olla isoissa yrityksissä myös laskujen pidemmät käsittelyajat niiden määrästä johtuen.

Perinnän suhteen ilmenee myös selviä alueellisia eroja.

- Esimerkisi Pohjanmaalla perintätoimet ovat harvinaisempia kuin muualla Suomessa. Se voi johtua siitä, että ihmiset ovat säntillisiä. Toisaalta laskut liikkuvat paikallisesti, joten ei kehdata jättää maksamatta ajallaan, arvioi Viljanen.

Viljasen mukaan esimerkiksi suurissa kaupungeissa perinnät ovat yleisempiä kuin pienissä, sillä toisilleen tuntemattomat yritykset eivät samalla lailla kanna vastuuta laskujen maksamisesta.

Lähteet: YLE Uutiset