Äiti Teresan syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta

Tänään torstaina tulee kuluneeksi 100 vuotta maailmankuulun nunnan ja hyväntekijän Äiti Teresan syntymästä. Äiti Teresa sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1979. Hän kuoli vuonna 1997.

Ulkomaat

Äiti Teresa, oikealta nimeltään Agnes Gonxha Bojaxhiu, syntyi 26. elokuuta 1910 silloisessa Osmanien valtakunnassa, nykyisessä Makedonian tasavallassa. Etniseltä taustaltaan hän oli albaani.

Hengellisen kutsumuksen Äiti Teresa kertoi tunteneensa jo 12-vuotiaana. Vuonna 1929 hän hakeutui lähetystyöhön Intiaan ja vaihtoi nimensä Teresaksi. Hän antoi nunnalupauksen ja omisti elämänsä köyhien ja sairaiden auttamiselle.

Äiti Teresa ei aristellut esiintymistä televisiossa ja muissa moderneissa tiedotusvälineissä, minkä tuoman julkisuuden ansiosta hänen oli mahdollista levittää työnsä maailman ympäri. Vuonna 1979 hänen elämäntyönsä palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla. Koko palkintosumman Äiti Teresa lahjoitti Kalkutan köyhille.

Elämänsä viimeisinä vuosina Äiti Teresan terveydellinen tila oli heikko. Hän kuoli sydänkohtaukseen syyskuussa 1997 Intian Kalkutassa, jonne hänet myös haudattiin. Vuonna 2003 Vatikaani julisti hänet autuaaksi. Kanonisointiprosessi oli poikkeuksellisen nopea, sillä yleensä kuoleman jälkeen odotetaan ainakin kymmenen vuotta ennen autuaaksi julistamista.

Lähteet: YLE Uutiset