1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Meksikolaiskartellin tappaja: Viranomaiset eivät haittaa työtä

Meksikossa Ciudad Juárezin hallinnasta on käynnissä kahden huumekartellin välinen kaoottinen sota. Sen palkintona on Yhdysvaltoihin suuntautuvan huumevirran sillanpääasema, kertoo aikoinaan kartellin entinen palkkatappaja. A-studion saamassa harvinaislaatuisessa haastattelussa tappaja kertoo, ettei viranomaisista ollut pahemmin haittaa hänen työssään.

Raskaasti varustautunut poliisi henkilöauton edessä ammuskelun jälkeen. Maassa poliisin jättämiä numeroituja merkkejä.
Meksikossa Ciudad Juárezin hallinnasta on käynnissä kahden huumekartellin välinen kaoottinen sota. Sen palkintona on Yhdysvaltoihin suuntautuvan huumevirran sillanpääasema, kertoo kartellin entinen palkkatappaja. A-studion saamassa harvinaislaatuisessa haastattelussa tappaja kertoo, ettei viranomaisista ollut pahemmin haittaa hänen työssään.

Lainvartijat, tai edes armeija, eivät palkkatappajan mukaan aiheuttaneet hänelle ongelmia, kun hän vielä työskenteli kartellille.

- Riitti kun kerroin, kenelle työskentelen. Tarvittaessa järjestin pomoni langan päähän. Siinä se. Ei väliä, kuinka paljon huumeita tai aseita minulla oli mukanani. Poliisit itse asiassa kunnioittivat meitä.

Kartellien palkkatappajat elävät leveästi. Ihmisen saa Meksikossa hengiltä muutamalla sadalla dollarilla, mutta tappajien eliitti saa, kohteesta riippuen, 25 000 - 50 000 dollaria murhasta. Huumepomot myös järjestävät likaisen työn tekijöilleen luksusasuntoja ja -autoja sekä heidän haluamiaan naisia.

Nyt uskoon tullut entinen tappaja tienaa rehellisellä työllään pari tuhatta euroa vuodessa ja pelkää kartellin kostoa.

Jaossa kymmenien miljardien markkinat

Meksikon huumeväkivalta on kiihtynyt lähes samaa tahtia presidentti Felipe Calderonin vuonna 2006 aloittaman huumekartellien vastaisen taistelun kanssa. Armeijan väliintulo aiheutti huumemarkkinoiden uudelleenjaon ja sai kartellit toistensa kimppuun toden teolla. Calderonin virkakaudella huumeväkivalta on vaatinut yli 28 000 ihmisen hengen.

Suurin osa väkivaltaisuuksista keskittyy Meksikon pohjoisosiin lähelle Yhdysvaltain rajaa. Ciudad Juárezissa surmattiin viime vuonna väkilukuun suhteutettuna eniten ihmisiä maailmassa.

Panoksetkin ovat suuret. Meksikon kartellien lasketaan ansaitsevan huumekaupalla vuosittain 20 - 30 miljardia euroa. Niiden liikevaihto on jopa puolet Suomen valtion budjetista.