Hyppää sisältöön

Vuokraturva: Asuntolainojen lyhyet korot pitäisi kieltää

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola kieltäisi uusien asuntolainojen sitomisen alle kymmenen vuoden viitekorkoihin. Metsolan mukaan lainojen lyhyet korot ovat aiheuttaneet suuren osan Suomen asuntomarkkinoiden ongelmista.

Metsola kirjoittaa blogissaan, että pitkät korot ovat huomattavasti lyhyitä vakaampia. Hän uskoo, että pitkät korot toisivat vakautta Suomen asuntomarkkinoille.

- Kunkin hetken lyhyiden korkojen taso on todellisuudessa asuntomarkkinoiden kannalta täysin epäoleellinen. Pitkän aikavälin keskimääräinen korkotaso ratkaisee, Metsola kirjoittaa.

Metsola perustelee näkemystään muun muassa sillä, että lyhyisiin korkoihin sidotut lainat aiheuttavat korkojen heliahtelua, mikä taas lisää asuntokaupassa hallitsemattomien hintanousujen ja -laskujen todennäköisyyttä. Asuntojen hintojen ja kysynnän nopea heilahtelu on Metsolan mielestä taas riski rakennusliikkeille, jotka eivät uskalla enää rakentaa tasaisesti uusia asuntoja.

Lisäksi lyhyet korot hämärtävät Metsolan mukaan ihmisten käsitystä normaalista korkotasosta ja lisäävät asuntovelkaisten riskiä joutua talousvaikeuksiin.

Hänen mielestään tasainen kehitys olisi tärkeää myös vuokramarkkinoille.