1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Bakteerit hajottavat Meksikonlahden öljyä luultua nopeammin

Yhdysvalloissa pohditaan edelleen Meksikonlahden öljyonnettomuuden todellisia vaikutuksia. Jo aiemmin todettiin, että suuri osa räjähtäneestä öljynporauslautasta vuotaneesta öljystä on kadonnut salaperäisellä tavalla. Tutkijat arvelevat nyt, että kyseessä on luonnollinen prosessi, jossa veden bakteerit hajottavat öljyä.

Meksikonlahden öljyonnettomuudesta vuotanut öljy sotki rantoja Grand Terren saarella Louisianassa kesäkuussa. Kuva: Tanner Maury / EPA

Jo aikaisemmin on tiedetty, että bakteerit syövät öljyä. Uusien tiistaina Science Now:n nettisivuilla julkaistujen tutkimustulosten mukaan bakteerit syövät öljyä nopeammin ja kylmemmissä lämpötiloissa kuin mitä tutkijat aikaisemmin osasivat odottaa. Tämä selittää sitä, miksi Meksikonlahden öljyonnettomuuden seurauksena mereen vuotanut valtava öljymäärä vaikuttaa nyt osittain kadonneen.

- Otimme näytteitä 1 100 metrin syvyydestä vuotokohdan läheisyydestä sekä paaston sisä- ja ulkopuolelta tutkiaksemme bakteerien kykyä hajottaa öljyä ja erilaisten öljykomponenttien hajotusnopeutta, kertoo laajan tutkimusryhmän johtaja Terry Hazen Berkeleyn yliopistosta.

Hajoamisprosessissa öljy häviää lopulta kokonaan, mutta tämä voi tapahtua komponentista riippuen eri nopeudella. Hazenin ryhmä löysi öljyä hajottavia mikrobeja joiden olemassaolosta ei ennen edes tiedetty.

Ryhmä ei löytänyt öljypäästöä vuotokohdan läheltä enää kolmeen viikkoon, ainakaan niin että sitä voisi tutkia.

Öljymikrobiologi Ronald Atlas Luisvillen yliopistosta ei ole kovinkaan yllättynyt tutkimustuloksista. Hän sanoo, että Meksikonlahdella vuotaa luonnostaan mereen öljyä jatkuvasti ja mikro-organismit hävittävät sen.

- Tämä öljyonnettomuus oli kuitenkin mittakaavassaan huomattavasti suurempi ja vaikka ympäristö näyttää mukautuneen osin, ei se silti tarkoita etteikö onnettomuudella voisi olla pysyviä ympäristövaikutuksia. Öljyonnettomuuksien ehkäiseminen ja turvallisuus ovat ehdottoman tärkeitä, Ronald Atlas sanoo.

Öljynporausonnettomuuden syitä tutkimaan asetettu, presidentti Obaman nimittämä, komissio kokoontui eilen Washingtonissa. Sen on tarkoitus miettiä miten öljyonnettomuudet voidaan tulevaisuudessa estää.

Tieteentekijöille ja ympäristöasiantuntijoille on tarkoitus antaa tämän suunnittelussa merkittävämpi rooli.