Tavastia-klubi täyttää 40 vuotta

Helsingin keskustassa toimiva klubi on yksi Euroopan vanhimmista yhä toimivista rock-klubeista. Sen lavalla ovat esiintyneet kaikki maamme huippubändit.

Tavastia-klubin legendaarinen takahuone. Kuva: YLE

Tavastia-klubi perustettiin vuonna 1970 Hämäläisosakunnan taloon Hämiksenä tunnetun tanssipaikan tiloihin.

Klubin avajaisia vietettiin 2. lokakuuta. Soittamassa avajaisissa oli silloisen klubi-isännän ja Tavastia-klubin perustajan Kalle Torisevan muistin mukaan Anki & Cumulus, Tasavallan Presidentti, Pepe and Paradise sekä Eero ja Jussi and the Boys.

Avajaisin saapui odotetusti paljon väkeä. Yleisön katsetta eivät kuitenkaan vanginneet huippuartistit, vaan baaritiskit olutpulloineen, kertoo Kalle Toriseva

Yleisö oli tottunut juomaan paikan vessassa omia juomia, koska aiemmin anniskeluoikeuksia ei ollut ja alkoholin tarjoaminen oli kiellettyä.

Jazz, rock ja disco hallitsivat alkuaikoja

1970-luvulla Tavastia-klubi oli kolmijakoinen. Siellä soitettiin rockia keskiviikkoisin, jazzia torstaisin ja viikonloppuisin oli vallalla disco.

Rockbändeille Tavastia oli tärkeä ja pidetty esiintymispaikka.

- Täällä oli sen tyyppinen henkilökunta, joka tuli toimeen musiikkiporukan kanssa hyvin, joten homma toimi heti alusta pitäen kunnolla, muistelee Tavastialla 1970-luvulla Kalevalan riveissä keikkaillut Harri Saksala.

Merimaa linjasi rockimpaan suuntaan

1980-luvulla Tavastia-klubin ruoriin tarttui nykyisinkin toimitusjohtaja toimiva Juhani Merimaa. Klubin ilmettä ruvettiin pikku hiljaa vääntämään nykyiseen suuntaan.

- Ei me nyt sitä jazzia täysin hylätty, mutta mulla oli mielikuva, että Tavastian pitää olla rock-klubi ja siihen suuntaan mentiin, muistelee Merimaa.

- Uusille bandeille Tavastia oli pelottava esiintyymispaikka, koska se oli Suomen ykkösklubi ja siellä oli yleisön joukossa usein paljon muusikoita, kertoo Hassisen Koneessa aloittanut Ismo Alanko.

1990-luvulla Tavastia muuttui kokonaan elävän musiikin paikaksi, jollainen se yhä on.

Tavastia-klubilla on esiintynyt koko Suomen rock-kirjo. Bandilistasta voi vetää esiin muun muassa sellaisia nimiä kuten Hurriganes, Tasavallan Presidentti, Wigwam, Kalevala, Sleepy Sleepers, Hassisen Kone, HIM.

Maailman tähdistä Tavastialla ovat esiintyneet muun muassa Tom Waits, Dr Feelgood, Nick Cave ja Ramones.