Varsinais-Suomessa on arviolta 20 sutta

Susihavaintojen määrä on hieman laskenut muutaman vuoden takaisesta huipusta. Maakunnan metsästysseurojen, suurpetoyhdyshenkilöiden ja riistanhoitoyhdistysten havaintojen mukaan maakunnan alueella liikkuu nyt noin 20 sutta.

susi
Susi
Yle

Mynämäen ja Pöytyän alueella on havaittu vakiintunut poikasia tuottava susilauma, joka on alkanut levittäytyä myös naapurimaakuntiin.

Tänäkin vuonna Mynämäen ja Pöytyän Yläneen maastossa on havaittu viisi sudenpentua.

Hannu Aalto Yläneen Erämiehistä kertoo, että Yläneellä ja Oripäässä liikkuu aktiivisesti ainakin kolmen suden lauma, jotka ovat esimerkiksi syyllisiä alueen lammastuhoihin.

Taivassalossa on havaintoja yhdestä sudesta ja lisäksi varmistamattomia havaintoja on tehty Kalannissa ja Lokalahdella.

Myös Laitilan suunnalla kesä on ollut hiljainen, mutta havaintojen odotetaan lisääntyvän syksymmällä, toteaa Osmo Uuttera Laitilan metsästysseurasta. Laitilassa on tosin ollut runsaasti havaintoja ilveksistä ja yksi varma karhuhavaintokin on kirjattu.

Kymmeniä lampaita raadeltu

Sudet ovat tappaneet lampaita eri tuotantotiloilla kesän aikana. Lampaita on tapettu useita kymmeniä ja taloudelliset tappiot ovat tiloille merkittävät. Valtio korvaa susien tappamat tuotantoeläimet, mutta esimerkiksi raatojen toimittaminen Honkajoelle raatojen käsittelyyn jää kokonaan tilan maksattavaksi.

Valtio osallistuu tarvittaessa susiaitojen kustannuksiin, mutta karjanhoitajien mukaan kustannukset jäävät usein kuitenkin tuottajien maksettaviksi.

- Eikä se auta, että muutamille tiloille luvataan susiaidat. Kaikki maakunnan eläinlaitumet pitäisi vuorata susiaidoilla, jotta vahingoilta vältyttäisiin, toteaa aluepäällikkö Ville Kalluinen MTK-Varsinais-Suomesta

Varsinais-Suomesta on tämän vuoden aikana syöty kaksi koiraa, jotka sudet ottivat talon pihalta. Lisäksi hirviä ja valkohäntäpeuroja on löydetty susien syöminä talojen ja mökkien lähistöiltä.

Riistapiirit pitävät nyt tarkkaa kirjaa susihavainnoista. Ainoastaan virallisesti kirjattujen havaintojen perusteella voidaan hakea suden pyyntilupaa. Riistanhoitoyhdistykset ovat nimenneet petoyhdyshenkilöitä, jotka varmistavat ilmoitetun havainnon aitouden.

Pihojen välittömässä läheisyydessä liikkuvista susista tehdään ilmoitus heti myös poliisille.

Riistanhoitoyhdistykset toivovat myös kansalaisilta havaintoja susista. Niitä voi lähettää mm. Petonetin (siirryt toiseen palveluun) kautta.

Lähteet: YLE Turku

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus