Yhteisötanssia osaa tanssia jokainen

”Ei ole oikeita tai vääriä liikkeitä, ja kaikki liikkeet ovat kauniita”, toteaa opettaja Marjo Hämäläinen. Tanssijat liikkuvat eri suuntiin hymyillen mutta keskittyen. Näin alkaa aamu yhteisötanssitunnilla.

tanssi
YLE / Marko Melto

- Yhteisötanssissa saa ilmentää omaa itsensä. Tässä saa näkyä se, miltä tuntuu, kuvailee tanssitunnille osallistunut Ritva af Ursin.

Yhteisötanssifestivaalia vietetään loppuviikolla Tampereella. Festivaali alkoi kirjastotalo Metsossa kaikille avoimella yhteisötanssitunnilla. Af Ursinille tanssi tuo iloa.

- On ihanaa, kun liike on hallinnassa. Harrastan muitakin tansseja, kuten salsaa ja zumbaa. Flamencoa harrastin, mutta lopetin, kun se meni liian vaikeaksi. Tanssin pitää olla hauskaa.

Hyvä alku harrastukselle

Yhteisötanssifestivaalin taiteellinen johtaja Hämäläinen yllättyi siitä, kuinka suosittu aamun yhteisötanssitunti oli.

- Sana tanssi saattaa olla sinänsä pelottava, mutta onneksi näinkin moni tuli mukaan. Ja mukana oli yksi mieskin – se on aina positiivista.

Ainoa miestanssija oli Esko Mäkinen. Yhteisötanssi oli hänen mukaansa hyvä tapa aloittaa päivä.

- En ole tanssija ja sen huomaakin liikkeistäni. Mutta yhteisötanssi on hyvä alku tanssiharrastukselle. Tässä saa jonkinlaisen kosketuksen omaan kehoonsa.

Kaikki saavat tanssia

Yhteisötanssin perusperiaate on se, että kaikki saavat tanssia, eivät ainoastaan nuoret ja terveet. Jos etusormi liikkuu, voi tulla mukaan, Hämäläinen kertoo.

- Tätä tehdään paljon erityisryhmissä. Yhteisötanssi on hyvä heille, jotka eivät voi muuten tanssia tai pääse sinne, missä tanssia on. Menemme usein yhteisöjen luo, joten tuttu ympäristö helpottaa tanssin aloittamista.

Tanssiterapia on kuitenkin eri asia, Hämäläinen täsmentää.

- Minulla on ihan taiteelliset ja kunnianhimoiset lähtökohdat, mutta jokainen tanssiryhmä tietysti määrittää sen, mitä yhteisötanssitunnilla tapahtuu.

Yhteisötanssi on peräisin Englannista, ja sen suosio kasvaa muun tanssin myötä Suomessakin. Hämäläisen mukaan yhteisötanssi ei sulje mitään tanssilajeja pois.

- Suomessa tämä pyörii luovan ja modernin tanssin ympärillä, sillä sen tekijät ovat niiden tanssilajien ammattilaisia. Mutta Englannissa yhteisötanssissa näkyy myös esimerkiksi baletin ja itämaisen tanssin vaikutteita.

Lähteet: YLE Tampere / Karoliina Kantola