1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Forssan tehdassalit täyttyivät taiteesta

Forssan vanhat tehdassalit on avattu yleisölle, kun paikkakunnalla järjestetään kaikkien aikojen mittavin taidetapahtuma. Tapahtuman järjestäjät harmittelevat sitä, että Ars Häme valtaa kaupungin vain viikoksi.

Ars Häme 10 saa Forssan tyhjät tehdashallit elämään. Kuva: YLE / Sari Törmikoski

Ars Häme, historian mittavin taidetapahtuma Forssassa, tarjoaa oman elämyksensä taiteen ystäville, mutta varmasti erityisen elämyksen heille, joiden oma elämä liittyy tavalla tai toisella tehtaisiin. Tehtaisiin, joista on lähtenyt monelle sukupolvelle paitsi leipä, myös eväät elämään, sanoo tekstiilitaitelija Ulla Nummikoski.

-Tehtaalta ovat monet saaneet eväät, joiden avulla he ovat perustaneet oman liikkeen, maalausliikkeen ja esimerkiksi puusepänverstaan. Ammattitaito on ollut hyvin merkittävä asia, sen saavuttaminen on ollut tärkeätä ja vanhassa tehtaassa ammattitaito on periytynyt isältä pojalle hyvin pitkälle. Täsmällistä ammattitietoa on siirtynyt Forssassa monessa sukupolvessa.

Tukku toiveita tehdassalien jatkokäytölle

Tehdassalit kaikuvat tyhjyyttään jälleen syyskuussa, kun Ars Häme -taideviikko on ohitse. Kulttuuriväki toivoo, että heille löytyisi jatkossa tyhjistä tehdassaleista vähintään taidenäyttelytila. Forssan museonjohtaja Kati Kivimäki jarruttelee suurimpia unelmia.

- Monta kysymysmerkkiä on ilmassa. Jotkut toivovat, että kutomolle tulisi johonkin osaan asuntoja, varmasti jotkut toimijat ja kaupungin perinnön säilyttämiseksi työskentelevät toivovat, että tänne tulisi tila, jossa voitaisiin tuoda perinnettä esiin.

- Itse ajattelen, että erittäin toimivaa olisi, jos me saisimme osan tästä kiinteistöstä monitoimitilaksi, jota voisi käyttää konserttisalina, toisinaan taidenäyttelyiden tilana. Forssa on pieni kaupunki, jossa kuitenkin tapahtuu paljon, ja on tärkeätä, että myös tilat ovat joustavia, sanoo museonjohtaja Kati Kivimäki.