Oikeuskansleri: Rokotekauppojen säännöksiin tarvittaneen muutos

Lakiin lääketeollisuuden tuesta valtion tutkimuslaitoksille saatetaan tarvita tarkennusta. Oikeuskansleri Jaakko Jonkka on ryhtynyt selvittämään, onko nykyisessä laissa esimerkiksi lahjonnan mahdollistava rakenteellinen riski. Viime päivinä puhuttaneet lahjuskantelut tehtiin jo sikainfluenssaepidemian aikaan.

Kotimaa
Jaakko Jonkka
Jaakko JonkkaYLE

Kysymys lainsäädännön mahdollisista puutteista on noussut esiin sikainfluenssarokotteita koskevien lahjusselvitysten myötä.

Oikeuskansleri on saanut viime vuonna useita kanteluita sikainfluenssarokotteista. Suurin osa kanteluista on jo selvitetty, mutta neljä yksityisiltä henkilöiltä loppuvuodesta tullutta kantelua on yhä vireillä. Niistä kaksi koskee rokotusjärjestystä. Lisäksi kahdessa kantelussa viitataan lahjusepäilyyn, koska sama taho, jolta rokote on ostettu, on tukenut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toimintaa.

Oikeuskansleri on pyytänyt asiasta selvitykset sosiaali- ja terveysministeriöltä sekä THL:lta. Nykyisen aineiston pohjalta asiasta ei ole kuitenkaan käynnistetty rikostutkintaa, vaan kyse on normaalista laillisuusvalvonnasta.

- Jos jotain konkreettisempaa tulee esille, on harkittava, pitääkö olla yhteydessä keskusrikospoliisiin tai esitutkintaviranomaisiin. Nyt ei kuitenkaan näytä siltä, mutta koskaan ei uskalla olla täysin varma ennen asian valmistumista, Jonkka kertoo.

Päätös rokotteen hankinnasta tehtiin sosiaali- ja terveysministeriössä, mutta asian valmistelussa käytettiin THL:n asiantuntijoita. Oikeuskansleri hankkii nyt lisää taustatietoa tutkimustoiminnasta selvittääkseen nykyisten säännösten riittävyyttä.

- Selvitämme, onko siinä rakenteellinen riski, että lääketeollisuus tukee THL:n toimintaa. Se on iso kysymys, johon liittyen on pohdittava, onko nykyisissä säännöksissä korjaamisen varaa. On mahdollista, että säännöksiin tulee muutos, Jonkka toteaa.

Lähteet: YLE Uutiset