Franzénin radiokuunnelma kiinnostaa

Peter Franzénin Tumman veden päällä -kirjasta tehty radioluentasarja kiinnostaa kuuntelijoita. YLE Areenassa sarjan ensimmäisen osan on kuunnellut jo lähes 12 000 ihmistä, mikä on yli kaksinkertainen määrä kuunnelmien tavallisesti keräämään kuuntelijamäärään verrattuna.

kulttuuri
Näyttelijä Peter Franzén lukee teostaan Tumman veden päällä omassa vaatehuoneessaan Los Angelesissa kesäkuussa 2010
Pekka Lappi / YLE Kuvapalvelu

YLE Radio Suomi lähetti ensimmäisen osan Peter Franzénin itsensä lukemasta kirjasta 15.8. Elokuun 22. päivä lähetetty toinen osa on sekin kerännyt Areenassa yli 3 000 kuuntelijaa.

Radion kuuntelijalukuja ei vielä ole saatavilla, mutta kuuntelijamäärä on ollut lähetysaikana jo pitkään noin 500 000. Todennäköisesti kuuntelijamäärä oli noin puoli miljoonaa myös molempina sunnuntaiaamuina.

Tuottaja Outi Valle arvelee, että menestykseen on monta syytä. Peter Franzèn on itsessään jo kiinnostusta herättävä henkilö ja kirja on omaelämäkerrallinen. Kirja ei myöskään ole Vallen mukaan mikä tahansa muistelusteos, vaan kevään merkittävin ja erittäin korkealaatuinen esikoisromaani.

Oma merkityksensä on myös sillä, että kirjailija/näyttelijä pystyy itse lukemaan teoksensa hyvin. Lisäksi Radio Suomella on otollinen yleisö sunnuntaina, ja luentasarjaa on mainostettu kanavalla paljon.

Uusi jakso Tumman veden päällä -luentasarjasta lähetetään sunnuntaiaamuisin klo 8.30. Jaksot ovat kuunneltavissa YLE Areenassa kuukauden ajan niiden lähetyspäivän jälkeen.

Radio Suomi lähetti aiemmin tänä vuonna Kari Hotakaisen uutuuskirjasta Ihmisen osa tehdyn sarjan. Siinä lukijana oli näyttelijä Ritva Valkama.

YLE draaman vastaava tuottaja Juha-Pekka Hotinen on linjannut Radio Suomen olevan radioteatterin suuri näyttämö ja Radio Suomen kanavapäällikön Marja Keskitalon mukaan kanava aikoo jatkossakin ottaa ohjelmistoonsa suurta yleisöä kiinnostavia, tuoreista kirjoista tehtyjä luentasarjoja.

Lähteet: YLE Uutiset