Kuka tahansa voi osallistua yhteisötanssiin

Suomessa on alkanut yleistyä yhteisötanssiharrastus. Esimerkiksi työ- tai asuinyhteisöjen tanssiryhmiä toimii jo koko maassa. Ryhmiä ohjaavat ammattilaiset. 90-luvulla Britanniasta Suomeen rantautunut yhteisötanssi painottaa tanssin kokemuksellisuutta ja sitä, että kuka tahansa voi tanssia.

kulttuuri
Yhteisötanssiryhmä 60+ esiintyy Hämeenpuiston Puistofiestassa Tampereella.
Yhteisötanssiryhmä 60+ esiintyi Hämeenpuiston Puistofiestassa Tampereella elokuun alussa.Nelly Hakkarainen

Yhteisötanssi voi tarkoittaa yhtä lailla yli 60-vuotiaiden tanssinharrastajien liikehdintää keskellä kauppakeskusta kuin vaikkapa kirjaston työntekijöiden yhteistä tanssihetkeä taukotilassa.

Yhteisötanssin ajatuksena on antaa tanssimisen mahdollisuus kaikille. Suomessa yhteisötanssia onkin kokeiltu monenlaisten ihmisten arjessa.

Tanssitaiteilija Marjo Hämäläinen kertoo, että yhteisötanssia on viety muun muassa vanhainkoteihin, palvelutaloihin, erilaisiin hoitolaitoksiin ja kehitysvammaisten pariin.

- Oikeastaan tarvitaan vain mikä tahansa yhteisö ja tanssin ammattilainen, joka tulee yhteisön luo. Tuttu ympäristö ja tutut ihmiset ympärillä rohkaisevat lähtemään mukaan niinkin jännittävään ja pelottavaan toimintaan kuin tanssi, nauraa Marjo Hämäläinen.

Yhteisötanssi voi antaa osallistujalleen onnistumisen kokemuksia ja kehittää itsetuntoa. Tärkeää on myös yhteisö ja siihen kuuluminen, sanoo keväällä Tampereella perustetun 60+ -ryhmän tanssija Jouko Varpukoski.

- Ryhmässä on mukana iloista porukkaa, enkä tunne itseäni yhtään ulkopuoliseksi, vaikka olenkin ainoa mies. Hyvän mielen lisäksi yhteisötanssi pistää myös liikkumaan, ja se on yli seitsemänkymppisenä tärkeää, jos haluaa päästä liikkeelle vielä ensi vuonnakin, pohtii Varpukoski.

Tanssilattialla liike on vapaa

Tampereella toimivassa 60+ -ryhmässä on mukana 35 yhteisötanssijaa, joista parikymmentä osallistuu esityksiin. Ryhmään kuuluva Riitta-Liisa Helminen kertoo, ettei tiedä muista tanssijoista oikeastaan muuta kuin nimen, yhdessä tekeminen riittää.

- Minusta hienoin kokemus on salliva ilmapiiri, joka ei aiheuta paineita. On itsestä kiinni, millaista liikettä haluaa tehdä. Ryhmän vetäjä Marjo Hämäläinen on antanut meille tietenkin työkalut opettamalla tiettyjä juttuja, mutta muuten kaikki on sallittua, sanoo Helminen.

Tanssitaiteilija Marjo Hämäläinen on yksi yhteisötanssin suomalaisista edelläkävijöistä. 60- ja 70-lukujen taiteessa Britanniassa kehittyneen yhteisötanssin tulo Suomeen kesti pitkään, mutta tätä nykyä ryhmiä toimii jo melko kattavasti eri puolilla maata. Erityisen vahvaa yhteisötanssin harrastus on Helsingin ja Tampereen seuduilla.

Tampereella alkaa torstaina Suomen ensimmäinen Yhteisötanssifestivaali, jonka taiteellisena johtajana tanssitaiteilija Marjo Hämäläinen toimii. Mukana on tanssin ammattilaisia ja harrastajia ympäri Suomea.

Pääkirjasto Metsoon keskittyvä tapahtuma tarjoaa työpajoja, seminaareja, tanssivaellusta, yhteisötanssiesityksiä ja improvisaatiota. Yhteisötanssijat jalkautuvat myös kaupungille muun muassa puistoihin ja busseihin. Suurin osa esityksistä on ilmaisia.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Leena Peltokangas