1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ballerina-vakooja saattoi ratkaista Saksan Norjan-valloituksen

Venäläissyntyinen ballerina oli ratkaisevassa roolissa vuonna 1940, kun natsi-Saksan joukot valloittivat Norjan. Kauniin vakoojan tarina tulee ilmi aikaisemmin julkaisemattomasta brittiläisestä dokumentista, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Saksan hyökättyä Norjaan keväällä 1940, ratkaisevaksi muodostui taistelu Narvikista. Norjan pohjoisosassa oleva satamakaupunki toimi Ruotsista tuotavan rautamalmin lastauspaikkana.

Norjaan tulleet brittijoukot yrittivät vallata Narvikin saksalaisilta. Saksan hyväksi toiminut vakooja Marina Lie, alkuperäiseltä nimeltään Marina Aleksejevna Gubonina, onnistui älynsä ja ulkonäkönsä ansiosta pääsemään Tromssassa sijaitsevaan, kenraali Claude Auchinleckin johtamaan liittoutuneiden päämajaan ja saamaan selville hyökkäyssuunnitelman.

Kun suunnitelma oli tiedossa, saksalaisten oli helppo puolustautua. Lopulta britit joutuivat vetäytymään Norjasta. Vetäytyminen vaikutti vahvasti myös siihen, että Neville Chamberlain joutui jättämään pääministerin tehtävät, jolloin virkaan nousi Winston Churchill.

Marina Liestä ei ole tietoja kovin paljon. Hän muutti ilmeisesti vielä sodan aikana Barcelonaan, missä hän kuoli 74-vuotiaana vuonna 1976.