1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulta

Perintökorun tunnearvo unohtuu, kun kullasta maksetaan tarpeeksi

Kullan hinta on korkealla, mutta keltakulta ei kiinnosta korujen käyttäjiä. Pohjalaiset muuttivat keskimääräistä suurempia kultakasoja käteiseksi tarpeettoman kullan myyntitapahtumassa Seinäjoella.

Kuva: YLE Pohjanmaa

Käyttämättömiksi jääneitä kultakoruja ja muuta kultaa muutettiin Seinäjoella rahaksi Kultarahaksi.fi Oy:n kullanostotilaisuudessa.

- Kultasepän mukaan riipustani ei voinut enää korjata, joten se olisi jäänyt tarpeettomaksi, kertoo korunsa myytäväksi tuonut seinäjokelainen Eila Rantamäki.

Keskimääräistä enemmän euroja

Kullanostotapahtumia on järjestetty ympäri Suomen. Pohjalaismaakunnissa tapahtumien suosio on ollut niin suuri, että Kultakiertuetta järjestävä yritys on organisoinut maakuntiin ylimääräisiä ostopäiviä.

- Keskimäärin ostamme asiakkaalta kultaa noin 200 eurolla, mutta täällä Seinäjoella ostosumma on ollut 350 euroa, kertoo markkinointijohtaja Ville Saari Kultakiertueelta.

Ostettavan kullan hinta määräytyy korun painon ja kultapitoisuuden perusteella.

- Suomalaisilla on eniten 14 karaatin kultakoruja ja silloin tämän päivän ostohinta on 9,06 euroa, toteaa Ville Saari.

- Puhtaasta kullasta maksetaan tietysti enemmän, kertoo Ville Saari ja kertoo 10 grammaa painaneesta kultaketjusta maksetun myyjälle 250 euroa.

Kaikki ei ole kultaa, mikä kiiltää

Ostotilanteessa varmistetaan, että sekä ostaja että myyjä ovat yhtä mieltä tavaran kultapitoisuudesta.

- Tarkistamme, onko kullassa Suomen tai Ruotsin leimoja, sillä niihin voi luottaa. Jos kultapitoisuudesta on epävarmuutta, tehdään korulle happotesti ja katsotaan, miten se reagoi eri happoihin, selvittää kultapitoisuuden mittaamiskäytäntöjä markkinointijohtaja VIlle Saari.

Tunnearvo häviää euroille

Moneen koruun liittyy rahallisen arvon lisäksi myös tunnearvoa. Tunteista ja timanteista ym. kivistä ei ostotilanteessa kuitenkaan makseta.

- Me maksamme vain kullasta ja kivet myyjä saa mukaansa, naurahtaa Ville Saari.

- Joskus ihmiset tuovat kultaa vain arvioitavaksi ja kun kuulevat siitä maksettavan hinnan, tunnearvo unohtuu ja teemme kaupat, toteaa Saari.