Kandeerattu kesä kestää kauemmin

Kesän kukat ja yrtit voivat saada jatkoaikaa kandeeraamisella. Käsitellyt, sokeripintaiset lehdet ja kukat käyvät vaikkapa kakun koristeiksi. Kun silmänruoka on nautittu, tekeleensä voi syödäkin - kunhan on valinnut kasvit oikein.

Kuva: YLE / Anneli Lujanen

Kandeeraus on perinteinen kukkien säilömistapa, jota on käytetty ainakin 1800-luvulta saakka. Esimerkiksi Ranskassa kandeeratut orvokit ovat yhä perinteinen herkku.

Tarkoitukseen kannattaa käyttää ohuita lehtiä, samoin esimerkiksi kukkien paksut nuput on vaikea käsitellä riittävän tarkasti.

- Perinteisesti käytetään orvokkeja, ruiskaunokkeja, krassin kukkia ja esimerkiksi sitruunamelissan, salvian tai mansikan lehtiä, sanoo Carina Wikman Aspegrenin puutarhasta Pietarsaaresta.

Munanvalkuaisen suoja lyhyempi

Työhön voi käyttää joko arabikumista tehtyä liuosta tai munanvalkuaista, molempia yhdessä sokerin kanssa.

Arabikumiliuoksen säilyvyyttä auttaa loraus vaikkapa viskiä tai konjakkia. Liuosta sivellään kukkien ja lehtien päälle. Pinnan kruunaa tomu- tai hienosokeri.

Vatkatusta munanvalkuaisesta tehty suoja kestää vähemmän aikaa kuin arabikumista tehty, maksimissaan viikon.

- On tärkeää sivellä todella tarkasti lehtien ja kukkien pinta. Mitään kohtaa ei saa jättää kastelematta, vaan pitää olla huolellinen. Muuten kasvi menee huonoksi, sanoo Carina Wikman.