Tuhannen maitokannun kokoelmassa ei ole kahta samanlaista

Maitokannu on hyvä esimerkki käyttöesineestä, joka jäätyään pois käytöstä nousee keräilijöiden himoitsemaksi artikkeliksi. Alavudella on esillä tuhatkunta erilaista kannua.

kannu
Kokoelman vanhin kannu on Arabian tehtaan ensipäivän työ lokakuulta 1874, kun tehdas on aloittanut toimintansa.
YLE Pohjanmaa

Maitokannut eivät maailmasta lopu. Varsin kattavan käsityksen siitä, millaisia kannuja Suomessa on käytetty saa kuitenkin Alavudella esillä olevasta maitokannukokoelmasta.

- Täällä on esillä tuhatkunta erilaista maitokannua, joista suurin osa on Arabian tuotantoa, kertoo töysäläinen keräilijä Kauko Välimäki.

Käyttöesineiden keräilyä

Viime vuosina maitokannujenkin keräily on lisännyt suosiotaan. Lisääntynyt maitokannujen keräily on nostanut myös niiden hintaa. 40 vuotta sitten tämän käyttöesineen keräilijöitä oli vielä harvassa.

- Aloin kerätä maitokannuja, kun ne jäivät pois käytöstä ja maito meni pussiin, kertoo oivalluksestaan Kauko Välimäki ja muistelee aikaa, jolloin maito haettiin kotiin hinkillä ja kannettiin sitten kannussa pöytään.

- Kerään aina sellaista, mikä jää pois muodista, Välimäki lisää.

Läheltä vaikea löytää

Maitokannu on aikanaan ollut joka keittiössä. Kannukokoelman karttuessa erilaisten yksilöiden löytämisestä on kuitenkin tullut koko ajan haastavampaa.

- Pääosin kokoelmani on kerätty 100 kilometrin säteellä kotikunnasta ja täältä alkaakin olla vaikea löytää enää uusia kannuja, toteaa Kauko Välimäki.

- Vaikka maitokannuja on jo paljon, vielä olisi paljon kerättävää, sanoo Välimäki.

Kauko Välimäen maitokannukokoelma on esillä Alavudella Taidekeskus Harrissa ja Fasadissa.

Lähteet: YLE Pohjanmaa