1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuusiston linnanraunioiden löytö muuttaa historiaa

Kuusiston linnanraunioiden kaivaukset päättyivät historialliseen löytöön. Arkeologit ovat löytäneet linnan todellisen sisäänkäynnin.

kulttuuri
Styrox-levy havainnolistaa linnan vanhimman portin kokoa.
Arkeologi Kari Uotila havainnoin styrox-levyllä löydetyn portin kokoa.YLE / Rami Kolehmainen

Arkeologit löysivät Kuusiston linnan vanhimman tunnetun sisäänkäynnin. Löytö on viime ja tämän kesän arkeologisten kaivausten tulos.

– Muutama viikko sitten löydettiin portin ensimmäiset vinossa olevat tiilet ja nyt on saatu se lähes kokonaan esiin. Nyt pystytään saamaan portille mitta, Turun yliopiston dosentti ja arkeologi Kari Uotila kertoo.

Uotilan mukaan keskiajan portit olivat pieniä. Kuusiston linnasta löydetty portti on noin kaksi metriä korkea ja puolitoista metriä leveä.

Harvinainen löytö

Portin löytäminen linnoista on harvinaista. Kuusiston linnankaivauksia on tehty 1800-luvun lopulta asti.

– Aukot löydettiin vasta nyt, koska ne muurattiin jo keskiajalla kokonaan umpeen. Näin ne jäivät uudempien muurien sisäpuolelle piiloon, Uotila toteaa.

Uotilan mukaan on vaikea sanoa, miksi portti muurattiin umpeen.

– Salaamisesta tuskin on kyse, mutta portti on selvästi keskiajalla muurattu umpeen oikein huolellisesti. Eli kyseessä ei ole sortuminen. Ensin on lyöty laastia ja tiiliä täyteen koko tiiliputki, ja sen jälkeen muurattu sen eteen vielä kiviseinä. Se on laitettu niin, ettei portista kulje kukaan sen jälkeen.

Löytö muuttaa linnan historiaa

Uotilan mukaan portin muuraaminen umpeen päätti sen käytön sisäänkulkureittinä. Näin kyseinen osa linnasta muuttui esimerkiksi asuintilaksi tai sotilaallisiin tarkoituksiin.

– Linnaan kulku muuttui vanhan portin muuraamisen jälkeen täysin. Varhaisemmin on kuljettu meren suunnalta ja idästä. Myöhemmin keskiajalla ja 1500-luvun alussa linnaan saavuttiin etelästä, eli Kuusiston kartanon suunnasta, josta nykyisinkin ihmiset tulevat.

– Koko linnan arkkitehtuuri ja käyttötarkoitus on näin muuttunut.

Kuusiston linnan kaivaukset päättyvät 28. elokuuta, jonka jälkeen portti suojataan.

Kuusiston piispanlinna oli Suomen katolisten piispojen linna Piikkiönlahden rannalla Kuusistossa, Kaarinan kaupungin alueella. Linna perustettiin 1200-luvun lopulla tai 1300-luvun alussa. Se oli käytössä uskonpuhdistukseen asti. Linna purettiin Kustaa Vaasan käskystä vuonna 1528.

Lähteet: YLE Turku / Rami Kolehmainen

Lue seuraavaksi