Autuaasta pyhimykseksi

Äiti Teresan syntymästä tuli eilen torstaina kuluneeksi sata vuotta. Hän kuoli vuonna 1997 ja autuaaksi hänet julistettiin vuonna 2003. Mitä autuaaksi julistaminen tarkoittaa ja kuinka pitkä matka siitä on pyhimykseksi?

pyhimykset
Metallinen krusifiksi ja rukousnauha raamatun päällä.
Steve Allen / Brand X Pictures

Maailmankuulun nunnan ja hyväntekijän Äiti Teresan syntymästä tuli eilen kuluneeksi sata vuotta. Äiti Teresa, oikealta nimeltään Agnes Gonxha Bojaxhiu, syntyi 26. elokuuta 1910 silloisessa Osmanien valtakunnassa, nykyisessä Makedonian tasavallassa. Etniseltä taustaltaan hän oli albaani.

Äiti Teresa sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1979 ja lahjoitti koko palkintosumman Kalkutan köyhille. Hän kuoli vuonna 1997. Vuonna 2003 Vatikaani julisti hänet autuaaksi.

- Autuaaksi julistaminen merkitsee sitä, että kyseinen henkilö on todettu kirkon silmissä elämänsä ja esimerkkinsä valossa julkisen kunnioituksen kohteeksi kelpaavaksi. Eli kirkossa voidaan viettää jumlalanpalvelusta ja messua niin, että pyydetään pyhän tai autuaan esirukouksia julkisesti, kertoo Suomen katolisen tiedotuskeskuksen johtaja Marko Tervaportti.

Autuaasta saattaa tulla pyhimys

Katolisessa kirkossa autuaaksi julistaminen on pyhäksi julistamisen, eli kanonisoinnin ensimmäinen vaihe. Pyhäksi julistamisprosessin aloittamiseksi tarvitaan erilaisia näyttöjä ja lupa Roomasta. Lisäksi Roomassa asiaa käsittelee pyhäksijulistamisen toimikunta. Se tekee paaville esityksen siitä, onko pyhäksi esitetyn ihmisen elämä ollut riittävän oikeanmukaista, siis pyhää monella eri mittarilla laskettuna.

- Sitten toimikunta esittää sankarillisten hyveiden hyväksymistä paaville, joka joko hyväksyy tai hylkää asian. Vasta siinä vaiheessa aletaan käsittelemään varsinaista pyhäksi julistamista. Silloin etsitään ihmeitä, joihin Pyhän esirukoukset ovat saattaneet vaikuttaa. Yleensä ne ovat lääketieteellisiä ihmeitä: esimerkiksi paranemisia vakavista taudeista, joihin ei löydy luonnollista selitystä, Tervaportti jatkaa.

Esimerkiksi äiti Teresa melko varmasti julistetaan pyhimykseksi.

- Voisin hyvin kuvitella näin tapahtuvan. Se riippuu ihan normaalista kirkko-oikeudellisesta prosessista. Autuaaksi julistamiseksi on tarvittu yksi ihme ja ihan toinen erillinen ihme taas tarvitaan pyhäksi julistamista varten.

Lähteet: YLE Satakunta