Hyppää sisältöön

Oululaista puukappelia esitellään Venetsiassa

Vuoden 2005 asuntomessuille Ouluun valmistunut hiljentymiskappeli esitellään viikonvaihteessa Venetsiassa. Rakennustaiteen biennaalissa on esillä oululaisen puuosaamisen lisäksi Biennaalissa myös suomalaista koulurakentamista.

Lilja valmistui 2005 Oulun asuntomessuille. Kuva: UPM

Arkkitehti Vesa Oiva osallistui aikanaan opiskelijatyönä suunnittelemallaan Lilja –puukappelilla UPM:n järjestämään puurakentamisen kilpailuun. Kilpailun voitto oli nuorelle arkkitehtiopiskelijalle tärkeä.

- Kyllä sillä oli paljon merkitystä, sehän oli minulle ensimmäinen julkinen rakennus, joka toteutettiin, sanoo Vesa Oiva. Hän kiittelee myös Oulun yliopiston puustudiosta, joka oli työssä vahvana tukena.

Kansainvälisesti kiinnostava työ

Vesa Oivan suunnittelema kappeli on saanut paljon kansainvälistä huomiota nykyaikaisen puurakentamisen esimerkkinä sekä arkkitehtilehdissä että myös näyttelyissä.

Venetsian Rakennustaiteen Biennaali on kuitenkin selvästi merkittävin esittelytilaisuus, kertoo Venetsiasta tavoitettu arkkitehti Vesa Oiva.

- Kyllä tämä Venetsian Biennaali on ykköstapahtuma näin arkkitehtuurin näkökulmasta.

- On hauska olla mukana täällä, sillä olen itse pitänyt tätä yhtenä tärkeimmistä arkkitehtuurin esittelyfoorumeista. Tämähän on katsaus siihen, mitä tällä hetkellä maailmalla tehdään.

Kappeli ja koulut esillä

Lilja on suunniteltu alun perin ekumeeniseksi hiljentymispaikaksi, jossa ei uskonnollisia erityistunnuksia näy. Venetsian Rakennustaiteen Biennaalin pohjoismaiden osastolla on esillä myös suomalaista koulurakentamista.