1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jehovan todistajat

Lukematon määrä Vartiotorneja syntyy Vantaalla

Sata vuotta Suomessa toimineen uskonnollisen liikkeen, Jehovan todistajien pääkeskus on Vantaan Koivuhaassa. Keskuksessa asuu ja työskentelee runsaat sata Jehovan todistajaa.

Jehovan todistajat
YLE

Painokoneet melskaavat Jehovan todistajien Suomen pääpaikassa Koivuhaan Puutarhatiellä. Täällä valmistuu Vartiotorni ja Herätkää! -lehtiä sekä Jehovan todistajien kirjallisuutta 150 kielellä 50 eri maahan.

Satavuotisen historiansa juhlistamiseksi Jehovan todistajat ovat avanneet ovensa kaikille kiinnostuneille.

– Tässä naapurissa ainakin asuu paljon ihmisiä, joita varmaan kiinnostaa, mitä näin isossa rakennuksessa tapahtuu, arvelee tiedottaja Veikko Leinonen.

Toimintakeskus rakennettiin 1962. Se on paisunut vuosien mittaan monikertaiseksi kooltaan. Kirjapainon lisäksi keskuksessa on mm. videotilat ja lähettämö.

Suomen 19 000 Jehovan todistajasta pieni osa sekä asuu että työskentelee palkatta keskuksessa. He ovat täysin omistautuneet hengellisiin asioihin.

– Teemme työtä palkatta, mutta meillä on täysylläpito. Keskuksessa on oma keittiö, pesula, kampaamo, lääkäripalvelut ja jopa autokorjaamo, kertoo Leinonen.

Ovelta ovelle jo lapsena

Jehovan todistajien tunnetuin saarnaamisen muoto on ovelta ovelle kiertäminen. Niille, joilla on erilainen uskonkäsitys, halutaan kertoa naamakkain omasta raamatuntulkinnasta.

Monelle kiertäminen on tuttua jo lapsuudesta, kun on kierretty vanhempien mukana sanaa levittämässä. 26-vuotias Jehovan todistaja Elli Kinkku aloitti kiertämisen 11-vuotiaana.

– Lapset käy sen verran kun jaksavat, eihän sitä tuntitolkulla tarvitse käydä. Silloin tällöin olin mukana.

Elli Kinkku käy edelleen ihmisten luona. Oma vakaumus auttaa jaksamaan, vaikka oven kiinni laittajia on tiuhassa.

– Aina välillä löytyy niitä ihmisiä, jotka todella haluaa kuunnella ja on kiva nähdä se ilo, minkä ihmiset saavat kun näyttää raamatusta hyvin yksinkertaisia totuuksia, kuten mikä on kuolleitten tila ja toivo ylösnousemuksesta.

Rukseja ovenpieliin ei Elli Kinkun mukaan piirretä eikä mustia listoja pidetä.

– Missään nimessä ei mihinkään ovenpieliin mitään ruksata että sille legendalle voi nauraa! Mutta totta kai me sen verran laitamme itselle ylös osoitteita, että jos joku ei halua meitä ovelle, niin emme sinne enää mene. Toivon, että meistä on lempeämpi kuva kuin feissareista, jotka käyvät päälle kynä ja paperi valmiina. Me emme halua pakottaa ihmisiä mihinkään.

"Käskyt ja kiellot parantavat elämälaatua"

Jehovan todistajat ovat näkyneet vuosikymmenten varrella uutisotsikoissa niin aseistakieltäytymisensä kuin verioppinsa takia. Itsekin aikoinaan puolitoista vuotta vankeustuomiota aseistakieltäytymisestä istuneen Veikko Leinosen mukaan asenteet ovat kuitenkin muuttuneet.

– Suomeen tulee nykyään paljon maahanmuuttajia ja vieraiden kulttuurien edustajia. Ehkä yleensä suhtautuminen itselle vieraaseen on muuttunut ja se on aiheuttanut sen, että meidätkin hyväksytään paremmin.

Jehovan todistajat tunnetaan myös tiukasta raamatuntulkinnasta. Liikkeen entiset jäsenet ovat kertoneet rajoituksista ja rangaistuksista sekä yhteisön ulkopuolelle jäämisestä. Uskontojen Uhrien Tuki Ry:n mukaan Jehovan todistajat on eniten sitä työllistävä uskontokunta.

– Pyrimme elämään raamatun periaatteiden mukaan ja ymmärrämme, että kaikki käskyt ja kiellot ovat elämänlaadun parantamiseksi ja siinä mielessä harhaluulo, että Jehovan todistajien elämä olisi jotenkin kieltäymyksenomaista, on vähän harmillinen, muotoilee Leinonen.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi