Jarmo Virmavirta jatkaa Turun johtamismallin arvostelua

Politiikan veteraanivaikuttaja Jarmo Virmavirta arvioi, että Mikko Pukkisella oli Turun johdossa poliittisia päällystakkeja haitaksi asti. Turun kaksipäinen johtamismalli jättää hänestä epäselväksi, kuka kaupunkia johtaa.

Turku
Jarmo Virmavirta analysoi eläkkeelläkin politiikkaa.YLE / Jorma Tuominen

Jarmo Virmavirta arvioi jo vuosi sitten YLE Turun Radiolle, että Turusta puuttuu johtaja. Tulevat henkilövaihdokset eivät muuta johtamismallin kritiikkiä.

- Kyllä tässä johtamismallissa on ollut tällainen lievästi sanoen epäselvyys, kun on päätoiminen kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja sitten kuitenkin kaupunkia johtamassa kaupunginjohtaja, Virmavirta muotoilee.

- Jäntevyyttää puuttuu ja selvyys siitä, kuka kaupunkia johtaa. Jää hiukan hämäräksi. Kyllä se niin on, että jokaisen kaupungin etu on, että on selvästi osoitettavissa kuka johtaa, Virmavirta kritisoi Turun mallia.

- Suomalaisessa perinteessä hallinnolla on merkittävä osuus. Käytännön johto löytyy aina hallinnosta. Minusta se on arvokas perinne, josta kannattaa pitää kiinni, Jarmo Virmavirta kehaisee suomalaista virkamiestä.

- Poliittisen johdon osa on antaa tavoitteet ja raamit. Jos sitten mennään kaksipäiseen johtamismalliin kuten Turussa, niin se kertoo, että työnjako virkamiesten kanssa ei olekaan onnistunut.

- Ongelma voi olla siinä päässä, että poliitikot eivät ole onnistuneet tekemään tavoitteita ja raameja selviksi. Voi se ongelma olla toisessakin päässä, mutta se on selvä, että jos valtaa on jaettavana, poliitikot ottavat kaiken, Virmavirta myhäilee. Mutta samalla kokenut emeritus-päätoimittaja huomauttaa populisteille, että poliitikkojen vallan tavoittelu kuuluu pelin sääntöihin. Se ei ole moraalinen ongelma.

- Turun nykyjohtamismalli on lähinnä käytännön ongelma. Onko se viisasta, ja onko se kaupungille hyväksi, Jarmo Virmavirta esittää retorisen kysymyksen. Kuulijalle ei jää epäselväksi, että hän pitää yhden virkamieskaupunginjohtajan mallia vähintäänkin viisaampana. Pormestarimallin kokemuksiinkaan Virmavirta ei ole tyytyväinen, johto on kateissa hänestä Tampereellakin.

Turun uuteen johtajakaksikkoon Mikko Pukkisen lähdön jälkeen Virmavirta ei halua ottaa kantaa.