Trooppiset myrskyt riehuvat - Danielle voimistui jo 4. luokkaan

Atlantilla ja Tyynellämerellä riehuu parhaillaan useita trooppisia myrskyjä. Voimakkain niistä on Danielle, joka voimistui perjantaina jo 4. luokan hurrikaaniksi. Tyynellämerellä puhaltava hurrikaani Frank sen sijaan on heikentynyt.

Ulkomaat

Atlantilla liikkuu kohti länttä myös trooppinen myrsky Earl, jonka ennustetaan voimistuvan hurrikaaniksi lauantaina.

Lisäksi Kap Verden eteläpuolella on havaittu aktiivisuutta, joka saattaa kehittyä trooppiseksi myrskyksi lähipäivinä.

Neljännen luokan hurrikaaniksi yltyneen Daniellen tuulet puhalsivat enimmillään yli 60 metrin sekuntinopeudella.

Danielle on nyt noin 900 kilometrin päässä Bermudalta kaakkoon. Ennusteiden mukaan myrskyn reitti kiertää Bermudalta selvästi itään, eikä sen uskota iskevän Yhdysvaltoihin.

Myrskyn muodostamat aallot saattavat kuitenkin yltää Yhdysvaltojen itärannikolle viikonloppuna. Myös Bermudalla aallot saattavat olla vaarallisen voimakkaita.

Danielle on Atlantin hurrikaanikauden ensimmäinen suureksi luokiteltu hurrikaani. Se voimistui perjantaina ensin luokkaan 3 ja myöhemmin luokkaan 4. Atlantin kauden ensimmäinen hurrikaani Alex ylsi ainoastaan luokkaan 2.

Tyynellämerellä puhaltava Frank on heikentynyt hieman. Sen tuulet puhaltavat nyt enimmillään noin 38 metrin sekuntinopeudella. Meksikossa kuoli neljä ihmistä Frankin jyllätessä alueella aiemmin tällä viikolla.

Frank on Tyynenmeren hurrikaanikauden kolmas hurrikaani.

Säätieteilijät ovat ennustaneet tästä hurrikaanikaudesta erityisen vilkasta. Tähän mennessä myrskyjä on kuitenkin ollut odotettua vähemmän.

Lähteet: AP, AFP, Reuters