Euroopan lääkevirasto tutkii narkolepsian ja H1N1-rokotteen yhteyttä

Euroopan komissio kehottaa Euroopan lääkevirastoa selvittämään sikainfluenssarokote Pandemrixin ja narkolepsiatapausten mahdollista yhteyttä.

Kotimaa

Euroopan lääkevirasto EMAa on pyydetty myös selvittämään kokonaiskuva Euroopan tilanteesta. Pandemrix-rokote on ollut käytössä syyskuusta 2009 ja sen on saanut yli 30 miljoonaa eurooppalaista.

Pandemrix on Lontoossa päämajaansa pitämän kansainvälisen GlaxoSmithKline -lääkeyhtiön valmistama rokote.

- Vaikka narkolepsiatapauksia on raportoitu ajallisessa yhteydessä Pandemrixin käyttöön, tällä hetkellä ei tiedetä, aiheuttiko rokote unihäriön, lääkevirasto EMA sanoi tiedotteessaan.

Euroopan lääkeviraston asiantuntijaryhmä käsittelee parhaillaan sikainfluenssarokotteen ja narkolepsiatapausten mahdollista yhteyttä. Epäiltyjä Pandemrix-rokotteen aiheuttamia narkolepsiatapauksia on ilmennyt Suomessa, Ruotsissa ja Ranskassa. Suomesta kokoukseen osallistuu Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean asiantuntijoita.

- Kokouksessa on tarkoitus kartoittaa tämän hetkistä tilannetta ja sitä, että minkälaisia raportteja olemme saaneet, kertoo Lääketurvallisuus ja -informaatio -yksikön päällikkö Kirsti Villikka Fimeasta.

Asiantuntijat yrittävät yhdessä miettiä, että miten Pandemrix-rokotteen ja narkolepsian mahdollista yhteyttä voitaisiin nyt parhaiten selvittää. Uusia suosituksia rokotusten jatkamisesta Suomessa ei ole odotettavissa.

- En usko, että tämä kokous ottaa sellaista kantaa. Tämä asiantuntijatyöryhmä ei ole sellainen, joka voi sellaisia regulatorisia päätöksiä tehdä. Tämä on neuvoa-antava ryhmä, sanoo Viljakka.

Lähteet: Yle Uutiset