EU kehotti Keniaa pidättämään kansanmurhasta etsintäkuulutetun Sudanin presidentin

Euroopan unionin ulkoministeri Catherine Ashton kehotti perjantaina Keniaa pidättämään Sudanin presidentin Omar al-Bashirin. Ashtonin mielestä Kenian tulisi luovuttaa Bashir Kansainväliselle rikostuomioistuimelle vastaamaan syytteeseen kansamurhasta.

Ulkomaat
Kansanmurhasta etsintäkuulutettu Sudanin entinen presidentti Omar Al-Bashir.Philip Dhil / EPA

Kenia sai perjantaina virallisesti uuden perustuslain. Paikalla lain muodollisessa allekirjoitustilaisuudessa oli myös kansanmurhasta epäilty presidentti Omar al-Bashir. Kenia ei kuitenkaan pidättänyt Bashiria luovutettavaksi kansainväliseen rikostuomioistuimeen. Bashirin kerrottiin illalla jo palanneen kotimaahansa.

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC syyttää Bashiria kansanmurhasta, sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan Sudanin Darfurissa.

Kenia on ratifioinut sopimuksen, joka velvoittaa valtioita tekemään yhteistyötä sotarikostuomioistuimen kanssa. ICC:llä ei ole omia poliisivoimia, vaan pidätysmääräysten toimeenpano on sen jäsenvaltioiden varassa.

Bashir teki viime kuussa ensimmäisen matkansa ICC:n täysjäsenmaahan, kun hän vieraili Tshadissa. Myöskään Tshad ei pidättänyt häntä.

- Kenia tahraa ikuisiksi ajoiksi kauan odotetun perustuslakinsa juhlinnan, jos se toivottaa kansainvälisen karkurin tervetulleeksi juhlallisuuksiin, sanoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin kansainvälisen oikeuden ohjelman edustaja Elise Keppler.

Kenian uusi perustuslaki muuttaa keskeisiä vallanjakorakenteita. Se muun muassa vähentää presidentin valtaa ja siirtää sitä kaksikamariselle parlamentille.

Kenialaisten äänestäjien selvä enemmistö hyväksyi uuden perustuslain 4. elokuuta järjestetyssä kansanäänestyksessä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, YLE Uutiset