Hiphopin uranuurtajat pitävät Lahdesta kiinni

Brädi eli Kari "Kapa" Härkönen ei pane pahakseen, vaikka Lahtea pidettäisiin hiphopin pääkaupunkina, niin hyvällä prosentilla kaupunki on tuottanut räppäreitä valtavirtaan. Moitteita Brädi antaa kaupungille siitä, ettei se auta nuoria musiikintekijöitä.

Brädi
Lahti on Brädin mielestä hyvä paikka muusikon tehdä töitä.YLE / Tapani Ripatti

Brädi on tehnyt ensimmäisen nauhoituksensa 12 vuotta sitten, jolloin hiphop-kulttuuri oli hänen mukaansa aivan olematonta niin Lahdessa kuin muuallakin Suomessa.

5th Elementin porukka, Cheek, Kike, myöhemmin Herrasmiesliiga ja kumppanit löysivät tuolloin toisensa ja ryhtyivät järjestämään tapahtumia. Ihmiset halusivat kotimaista tavaraa.

- Nuoret innostuivat hiphopista kovasti, mutta muutoin alku oli taistelua rock-kansan kanssa, muistelee Brädi.

Lahti on Brädin mielestä ollut aina hyvä paikka muusikon tehdä töitä, koska musiikintekijät ovat pitäneet yhtä riippumatta genresta ja seuranneet mitä ympärillä tapahtuu.

- Nyttemmin nuorilla musiikintekijöillä on hankalampaa. Tapahtumien järjestäminen on tehty aloittelijoille mahdottomaksi, koska järkkäreitä pitää olla paljon ja valvonta maksaa. Lahti ei ole tullut nuoria musiikintekijöitä vastaan. Muksut eivät yksinkertaisesti uskalla riskeerata, moittii Brädi Lahtea.

Lahdessa riimit ovat teknisempiä

Brädi löytää kuin löytääkin jonkinlaista eroa lahtelaisten ja muissa kaupungeissa riimittelevien hiphoppareiden välillä, lähinnä riimitekniikassa.

- Omat kulmat tietysti ovat sanoissa läsnä. Omista kulmista pidetään kiinni, vaikka maailmaa kierretäänkin. Sehän on hiphopkulttuurin erityispiirre. Ehkä me ollaan Lahdessa hieman teknisempiä. Kissa-pissa-riimittely ei riitä, vaan haetaan useamman tavun riimejä.

Brädi julkaisi hiljattain esikoisalbuminsa ja levyn ensimmäinen single, Mä tarjoon oli vahvasti esillä muun muassa YleX:n soittolistalla. Se nousi myös Musiikkikanava MTV:n top-10 listalle lähes välittömästi ilmestyttyään.

Brädin voi nähdä usein Cheekin keikalla lavalla ns. "tuplaamassa" eli kakkos-solistina.

Lähteet: YLE / Lahti