1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Grassin viimeinen teos jakaa kriitikoiden mielipiteet

Saksalainen Nobel-palkittu Günter Grass on julkaissut omaelämäkertatrilogiansa viimeisen osan. Lokakuussa 83 vuotta täyttävä Grass avautuu teoksessa väheksytystä asemastaan kirjailijana.

Kuva: Frank Rumpenhorst / EPA

Grass on puuttunut esikoisromaanistaan Peltirumpu alkaen kärkkäästi Saksan yhteiskunnallisiin olosuhteisiin. Monet hänen yhteiskunta-analyyseistään ovat osoittautuneet jälkikäteen vääriksi, mistä kirjailijaa on vahingoniloisesti arvosteltu.

Viimeisimmässä teoksessaan Grass vertaa Grimmin veljesten elämää omaansa. Hän tulkitsee kohdanneensa veljesten lailla poliittista vastustusta. Grass kirjoittaa Grimms Wörter - eli Grimmin sanat -kirjassaan: “Näen itseäni nimiteltävän oikeassaolijaksi, besserwisseriksi, moraalinvartijaksi, näen itseni syljettynä ja parjattuna sekä väheksyttynä.”

Grimms Wörter ei kuitenkaan sisällä varsinaisesti mitään uutta. Omaelämäkertatrilogian ensimmäisessä osassa paljastui, että Grass oli nuorena natsien SS-joukoissa.

Kirjan alaotsikko Liebeserklärung - rakkaudentunnustus viittaa Grassin rakkauteen saksan kieltä, eli hänen "ainoaa kotimaataan” kohtaan. Saksan arvostetuimpiin päivälehtiin lukeutuvan Die Süddetusche Zeitungin mukaan teos on kuitenkin ennen kaikkea kirjailijan rakkaudentunnustus itselleen.

Grass siteeraa kirjassa pitkiä katkelmia omista puheistaan, mikä kertoo kriitikon mielestä ainoastaan hänen turhamaisuudestaan. Myös suurinta osaa muista lehdistä Grassin ylimielisyys ja tärkeilevyys häiritsee.

Nuori kirjailijapolvi arvostaa Grassin yhteiskunnallista sanomaa

Viikkolehti Die Zeitin mukaan dokumentaarinen aineisto kuitenkin osoittaa, että usein vääristä ennustuksista parjattu Grass on ollut myös oikeassa. Die Zeit tulkitsee Grassin oman merkityksensä korostamisen hänen moraalisaarnaajan roolinsa viimeisenä manifestaationa. "Näin hänet tullaan muistamaan ja näin hänet pitääkin muistaa", kirjoittaa Die Zeit.

Myös Saksan nuori kirjailijapolvi pitää Grassin yhteiskunnallisuutta tärkeänä. Nuorten kirjoittajien tekstejä julkaisevan, painosmäärältään Saksan suurimman kirjallisuuslehti Lauter niemandin päätoimittaja, runoilija Clemens Kuhnert arvostaa Grassin tapaa ottaa kantaa.

- Grassin patriarkaalinen julistamisen tapa on vanhentunut. Kirjailijan yhteiskunnallisuus on kuitenkin vaikuttanut esimerkiksi siihen, että Lauter niemand alkoi kaksi vuotta sitten jakaa poliittisen runouden palkintoa. Nuoret ovat tänä päivänä epäpoliittisia. Saksasta puuttuu Grassin kaltainen intellektuelli, jonka sanoilla olisi painoarvoa, sanoo Kuhnert.