1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Stuttgartissa tuhannet osoittivat mieltään uutta rautatieasemaa vastaan

Etelä-Saksassa Baden-Württembergissä tuhannet mielenosoittajat ovat tänään vastustaneet Stuttgartin uuden rautatieaseman rakentamista. Useat tuhannet ihmiset muodostivat ihmisketjun purettavaksi määrätyn vanhan päärautatieaseman ympärille.

Useita tuhansia mielenosoittajia kerääntyi perjantai Stuttgartin keskustaan. Kuva: Roland Holschneider / EPA

Stuttgartin päärautatieasema on määrä muuttaa pääteasemasta maan alla sijaitsevaksi läpikulkuasemaksi. Tarkoituksena on lyhentää matka-aikoja ja vapauttaa keskustassa rakentajille uutta tonttialaa.

Arvostelijoiden mukaan rakennushanke tulee liian kalliiksi ja kustannukset ylittävät arvioidut 4,1 miljardia euroa. Osa vanhaa pääasemaa on määrä purkaa ja uusi asema on tarkoitus rakentaa maan alle.

Asemahanketta vastustavat mielenosoitukset ovat yltyneet, kun purkutyöt ovat alkaneet. Torstaina joukko mielenosoittajia kiipesi purettavaksi aiotun asemarakennuksen katolle ja poliisi joutui hakemaan heidät sieltä pois.

Paikallisen Stuttgarter Nachrichten -sanomalehden julkaiseman mielipidekyselyn mukaan 63 prosenttia kaupungin asukkaista vastustaa rakennushanketta ja vain 26 prosenttia kannattaa.

Rakennushankkeesta noussut ankara kiistely saattaa vaikeuttaa myös Saksan kristillisdemokraattisen liittokanslerin Angela Merkelin asemaa.

Hankkeesta noussut kansalaistyytymättömyys uhkaa pudottaa Baden-Württembergin osavaltiota vuodesta 1953 hallinneet kristillisdemokraatit vallasta maaliskuun vaaleissa.

Uutistoimisto Reutersin haastatteleman politiikan asiantuntijan mukaan mielenosoitukset heijastavat yleistä tyytymättömyyttä poliitikkoihin.

- Erikoinen asia Stuttgartin mielenilmauksissa on, että nämä ovat tavallisia keskiluokkaisia ihmisiä, ja he ovat kyllästyneet päidensä yli tehtäviin poliittisiin päätöksiin, Berliinin vapaan yliopiston politiikan tutkija Gero Neugebauer sanoi Reutersille.

- Nämä eivät ole radikaaleja. Sen pitäisi saada pääpuolueet miettimään kahdesti. Puolueet aina sanovat, että ihmisten pitäisi nousta ja saada äänensä kuuluviin, mutta nyt kun ihmiset tekevät niin, puolueet eivät ole kuulevinaan, Neugebauer sanoi.