Virolaisrakentajat: Työnantaja sanoi hoitavansa verokortin

Rakennusliiton mukaan rakennustyömailla käytetään räikeästi hyväksi pimeää työvoimaa. YLE Uutiset oli mukana tarkastuskäynnillä, kun liiton Uudenmaan toimitsijat löysivät ilman verokorttia työskenteleviä virolaisia.

Kotimaa
Toimitsija Niko Räsänen ja aluetoimitsija Jari Lindquist tarkastuskierroksella
Mikko Haapanen / Yle

Pääkaupunkiseudulla sijaitsevan kohdetyömaan noin 30 työntekijästä lähes puolet on virolaisia. Liitto on saanut vihiä, etteivät kaikki asiat ole kunnossa, joten toimitsijat ovat tulleet tarkastamaan työehtosopimusasiat.

Vastaava mestari ei suoranaisesti ilahdu vieraista, mutta on yhteistyöhaluinen. Hän kertoo, että työn tilaaja, yksi alueen kaupungeista, on kieltänyt aliurakoiden jatkoketjuttamisen. Toimiston seinällä on kaavio, josta käyvät ilmi aliurakoitsijat ja työntekijöiden nimet.

Kaikki näyttää siis melko hyvältä, sillä tilaajavastuulaki velvoittaa pääurakoitsijaa selvittämään aliurakointiketjun ensimmäisen lenkin taustat. Ja täällähän aliurakoita ei ole sen pidemmälle ketjutettu, joten taustojen pitäisi olla kunnossa. Mestari ei pane hanttiin, kun kysymme suostumusta tehdä käynnistä juttua ja lähestyä työmiehiä.

Palkat maksamatta

Työmaalla tulee vastaan virolaisia työmiehiä, jotka ovat jääneet vaille palkkasaataviaan ja suostuvat kenties juuri siksi kertomaan liitolle tilanteestaan. Toimittajakin saa seurata keskustelua sivusta ja esittää kysymyksiä, mutta varsinaista haastattelua he eivät halua antaa. Yleensä ulkomaalaiset työntekijät eivät puhu kohtaamistaan ongelmista, jos palkka - pienikin - maksetaan.

- Siinä vaiheessa kun palkat ovat jääneet saamatta ja alkaa olla leipä loppu, sitten kielenkannat aukeavat, toteaa aluetoimitsija Jari Lindqvist.

Virolaismiehet kertovat työskennelleensä Suomessa kymmentuntisia päiviä yli vuoden ajan. Työnantajia on ollut kaksi, ensin virolainen ja nyt suomalainen. Kummatkin ovat laiminlyöneet palkanmaksun.

Suullinen sopimus urakkapalkasta

Kirjallisia työsopimuksia ei ole, oli kuulemma sovittu urakkapalkasta. Työnantaja oli miesten mukaan luvannut hoitaa verokorttiasiat, joten itse he eivät olleet sellaista verottajalta pyytäneet.

- Pojat eivät tienneet työehtosopimusta, eivät ole ikinä saaneet tilinauhoja, palkan suuruutta eivät tiedä, ei tuntipalkkaa, ei kuukausipalkkaa. Mistään sitä ei pysty tarkastamaan. Asunto on kuulemma isännän, vuokraa ei makseta, Lindqvist summaa tarkastuskäynnin saldoa.

Toimitsijat jättävät työnantajalle tiedustelun ulkomaalaisten työntekijöiden työehdoista. Lindqvist uskoo, että käynnin jälkeen miehet saavat palkkansa, koska pääurakoitsija on työnantajaliitto Rakennusteollisuuden jäsenyritys. Työntekijöiden kannalta tarinan loppu ei siinäkään tapauksessa todennäköisesti ole erityisen onnellinen.

- Lopputulema tässä on varmaan se, että kavereiden palkka oikaistaan ja työsuhde päättyy siihen.

Virolaisten ilmeet ovat vakavat, kun liiton toimitsijat selittävät heille, että verokortti olisi pitänyt toimittaa itse työnantajalle. Nyt heille saattaa langeta maksettavaksi takautuvasti tuhansien eurojen verot.

Lähteet: YLE Uutiset / Mikko Haapanen