Rakennusliitto: Ala pahimmassa laillisuuskriisissä sitten toisen maailmansodan

Rakennusliiton mukaan lähes kaikilla pääkaupunkiseudun rakennustyömailla, joilla on ulkomaalaisia työntekijöitä, asiat ovat enemmän tai vähemmän retuperällä. Työntekijöitä edustavan Rakennusliiton toinen puheenjohtaja Kyösti Suokas vaatii päättäjiltä toimia rakenteiden muuttamiseksi.

Kotimaa
Rakennumies työmaalla.
Rakennusliiton mukaan rakennustyömailla käytetään hyväksi pimeää työvoimaa.YLE

- Jos liikutaan pääkaupunkiseudun työmailla, ainakin siellä missä on ulkomailta lähetettyjä työntekijöitä, niin liki 100 prosentissa asiat ovat enemmän tai vähemmän pielessä, joillakin täysin pielessä, Suokas tuhahtaa.

- Liiton arvion mukaan rakennusala on ehkä pahimmassa laillisuuskriisissä toisen maailman sodan jälkeisenä aikana, hän jatkaa.

Hallitukselta vaaditaan rakenteellisia uudistuksia

Maan hallitus esitti budjettiriihessä ensi vuodelle kuutta miljoonaa euroa harmaan talouden torjuntaan. Rahat on tarkoitus osoittaa sisä- ja oikeusministeriöille, eli käytännössä lähinnä tuomioistuimille, syyttäjille ja poliisille. Pitkään väännetty käännetty arvonlisävero on tulossa käyttöön ensi huhtikuussa. Verottaja on myös saamassa oikeudet tarkistaa pankkitilejä nykyistä laajemmin.

Muutoin hallituksen rakenteelliset toimet ovat olleet varsin vähäisiä, vaikka useat harmaan talouden asiantuntijat peräävät lukuisia lainsäädännön muutoksia. Myös Rakennusliitto kiirehtii lisää toimia.

- Nyt pitäisi hallitukselta löytyä tahtoa tämän tilanteen korjaamiseen, Suokas vaatii.

- Moni suomalainen pienyrittäjä on jo siirtynyt tai harkitsee siirtymistä pois alalta, koska rehellisellä toiminnalla ei ainakaan Etelä-Suomessa tahdo enää pärjätä.

Liitto haluaa veronumeron pakolliseksi

Rakennusliitto on jo jonkin aikaa ajanut voimakkaasti ajatustaan työmaalla pakolliseen henkilökorttiin merkittävästä veronumerosta, jonka ulkomaiset työntekijät joutuisivat hakemaan verottajalta, ennen kuin saisivat alkaa työskennellä Suomessa. Näin verottajalle jäisi selvä merkintä siitä, milloin työskentely Suomessa on alkanut ja se olisi helposti tarkastettavissa työmailla.

- Verotarkastajatkin voisivat työmailla käydessään katsoa, onko mies ilmoittautunut verottajalle vai onko kyse pimeästä työvoimasta. Ja myös vaikka kadulla ohikulkija voisi nähdä, onko miehellä tunniste rinnassa ja onko siinä verottajan numero, Suokas visioi.

Lähteet: YLE Uutiset / Mikko Haapanen