Hyppää sisältöön

HS: Somalit hakevat kasvattilapsia Suomeen

Somaliperheiden hakemukset kasvattilasten saamiseksi Suomeen ovat lisääntyneet huimasti, kertoo Helsingin Sanomat. Lehden mukaan sisäministeriö epäilee muistiossaan suman johtuvan vilpistä. Hakemusten käsittely on pahoin ruuhkautunut, ja se kestää lain vastaisesti reilut pari vuotta.

Sisäministeriön muistion mukaan kasvattilasten määrän kasvu ei selity Somalian sekasortoisella tilanteella, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Muistion mukaan ilmoitetuista 13 - 17-vuotiaista kasvattilapsista 70 prosenttia oli tyttöjä. Raportin mukaan kasvattilapsijärjestelmää voidaan käyttää myös ihmiskaupan välineenä.

Heinäkuun loppuun mennessä Suomessa asuvat somalit olivat jättäneet lähes 1 400 hakemusta muun omaisen, kuten kasvattilapsen, saamiseksi maahan. Kaikkiaan perhesiteiden perusteella hakemuksia oli tehty noin 2 400 ihmisestä. Kasvattilapsia on nyt hakemusten mukaan lähes joka perheessä, kun pari vuotta sitten heitä ei ollut juuri lainkaan.

Sisäministeriö on laskenut, että somalialaisten hakemusruuhkan helpottaminen vaatisi 1,8 miljoonaa euroa ensi vuodelle. Hallitukselta rahoja ei kuitenkaan liiennyt, joten jono venynee edelleen. Tiedossa ei ole myöskään merkittäviä muutoksia perheenyhdistämislakeihin tai rajoituksia hakemusten jättämiselle.

Hakemukset pitäisi ratkaista yhdeksässä kuukaudessa, mutta nyt käsittely saattaa kestää lähes kaksi ja puoli vuotta.

.
.