1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huumeet

Huumepoliisi: Kannabiksesta ei kannata väitellä nuoren kanssa

Vanhempien ei kannata kinastella nuorten kanssa kannabiksen vaarallisuudesta. Riittävä perustelu on se, että marihuanakin on huumausaine ja sen käyttö on kiellettyä. Tätä mieltä on huumepoliisi Janne Aroheinilä, jonka mielestä on huolestuttavaa, kuinka surutta kannabista ihaillaan muun muassa koruilla ja t-paidoilla.

Kuva: Yle

Ylikonstaapeli Janne Aroheinilä Turun poliisilaitokselta tuntee Turun ja koko maakunnankin huumekuviot. Hän on jo pitkään kiertänyt valistustarkoituksessa kouluja ja nuorisotapahtumia.

- 14-15-vuotiaat tytöt ja pojat polttelevat kannabista tietämättä käytön vaaroja tai sen laittomuutta, arvioi Aroheinilä.

Aineitten saatavuus on lisääntynyt huomattavasti, ja asenteet ovat muuttuneet salliviksi.

- Mutta kun se, että kannabis on laiton huumausaine, ei ole nuorten valinta, vaan yhteiskunnan päätös, ojentaa Aroheinilä.

Nuoret pitävät monin merkein esillä kannabis-myönteisyyttään, esimerkiksi koruilla ja t-paidoilla. Myös hamppumarsseista on tullut Turussakin vuosittainen toukokuinen perinne.

Tilanne maakunnassakin on surullinen

Useimmissa Varsinais-Suomen kunnissa huumeongelma on edelleen piilevä. Kun valvontaa ei ole, ongelmat kasvavat pikkuhiljaa suuremmiksi.

Sen jälkeen kun poliisipiirit yhdistyivät vuoden alussa, Aroheinilä on päässyt keräämään tietoa myös maakunnasta. Viimeisimmät paikkakunnat, joissa valvontaa on tehty, ovat Lieto, Paimio ja Aura.

Kapinaa auktoriteetteja kohtaan

Koulupoliisin tehtävä on käydä koulujen oppitunneilla antamassa huumevalistusta. Nuoret suhtautuvat asiaan usein vähätellen, ja saavat omassa sosiaalisessa ympäristössään täysin toisenlaista tietoa.

- Markkinamiehien tehtävä on markkinoida omaa ainettaan. Mutta minulla ei ole mitään syytä kertoa valheita, kun käyn puhumassa huumausaineisiin liittyvistä asioista. Mutta ne, jotka myyvät ainetta, eivät voi kertoa muuta kuin positiivisia asioita, muistuttaa Aroheinilä.

Nuorten ikään liittyvä kapinointi vanhempia ja auktoriteetteja vastaan on päihteiden käytön kannalta vaarallinen tie.

- Jos on syyllistynyt huumausaineen käyttörikokseen ja hakee ajokorttilupaa, niin oikeutta lähteä hankkimaan ajokorttia ei saa, ennen kuin on toimittanut erikoislääkärin todistuksen, jolla todistaa ettei päihderiippuvuutta enää ole. Myös armeijaan pääsy hankaloituu, kertoo Janne Aroheinilä.

Sosiaalinen tapahtuma

Tupakoitsijoilla on suurempi riski retkahtaa huumausaineiden käyttöön, koska kannabistuotteet ovat pääsääntöisesti sätkässä tai piipussa poltettavia aineita, eikä niitä edes käytetä kovin monella muulla tavalla.

Nuoret kokevat polttamisen sosiaalisena tapahtumana. Huumesätkän polttamiseen kaveripiirissä voi ajautua huomaamattaan.

- Yksikin 16-vuotias poika kertoi, että hän vain istui kaverien kanssa puistossa. Siihen toi joku marihuanaa, ja sitten käärittiin sätkiä. Yhtään ajattelematta sen enempää hän poltti kun muutkin polttivat. En oikeastaan ole törmännyt huumeiden käyttäjään, joka olisi yksinään mennyt kokeilemaan polttamista jonnekin, kertoo Aroheinilä.

"Ei tapahdu minulle"

Vanhempien ei pidä lähteä nuoren kanssa edes väittelyyn huumeiden vaarallisuudesta. Riittävä perustelu kielteiselle suhtautumiselle on jo se, että huumeet ovat laittomia.

- Mitään päihteitä ei pitäisi lähteä vertailemaan ja miettimään, mikä on pahempi kuin toinen. Kannabis joka tapauksessa vaikuttaa enemmän mieleen. Muisti heikkenee helposti. Moni hakee siitä apua masennukseen, ja huomaakin sitten, että masennus on vain moninkertaistunut, valottaa Aroheinilä.

Vanhempien näkökulmasta nuorten huumausaineiden käyttö saatetaan rinnastaa sairauteen tai tapaturmaan: se on niitä asioita, jotka tapahtuvat muille, ei itselle. Asia saattaa kuitenkin kohdata kenet hyvänsä. Jos ei ole tietoa asiasta, siihen on vaikea puuttua.