TS: Kalavedet menevät ehkä pakkovuokralle

Jatkossa kalastuslaki velvoittaa omistajat ja osakaskunnat vuokraamaan vesialueensa ammattikalastajille, mikäli maa- ja metsätalousministeriön ajama uudistus toteutuu, kertoo Turun Sanomat. Kaikki kalastajat eivät kuitenkaan usko, että muutos helpottaisi ammattilaisten tilannetta.

Kotimaa
Troolari vesillä.
Yle

Lakimuutos pakottaisi omistajat vuokraamaan vesialueensa ammattikalastajille, mikäli ne on määritelty ammattikalastukseen soveltuviksi, kirjoittaa Turun Sanomat. Lehden mukaan paikalliset elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskukset kartoittavat parhaillaan vesialueita.

- Uusien kalavesien saanti on ollut umpisolmussa koko nykyisen kalastuslain olemassaolon ajan. Ristiriitoja on ollut erityisesti Etelä-Suomen saaristoalueen rannikoilla sekä sisävesillä, missä mökkiasutusta on paljon ja vesialueiden omistus hyvin on pirstaleista, sanoo ylitarkastaja Timo Halonen maa- ja metsätalousministeriöstä Turun Sanomille.

Suomen ammattikalastajien liitto tukee voimakkaasti uudistusta. Lehden haastattelemat ammattikalastajat pitävät hanketta kuitenkin hyödyttömänä. Heidän mukaansa pulaa ei ole niinkään kalavesistä vaan saaliskaloista, ja syyttävä sormi osoittaa harmaahylkeitä ja merimetsoja.

Uudistus koskisi ainakin 20 000 osakaskuntaa sekä tuhansia yksityisiä vesialueiden omistajia. Hallituksen on määrä käsitellä uudistusta ensi keväänä.

Lähteet: YLE Uutiset