1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Oulu

Ookko nää Oulusta, pelekääkkö nää polliisia?

Toripolliisipatsas on tarkkaillut Oulun kauppahallin edustalla torin vilskettä jo vuodesta 1987. Pronssinen patsas on kuvanveistäjä Kaarlo Mikkosen veistämä pronssinen kunnianosoitus vuosina 1939-1979 toimineille kolmelle toripoliisille. Heidän tehtävänään oli valvoa kuria ja järjestystä omaleimaiseen tapaansa Oulun torilla.

Oulu
Toripolliisi pysähdyttää ohikulkijan jos toisenkin.
Toripolliisi pysähdyttää ohikulkijan jos toisenkin.YLE

Oulun torin maamerkki Toripolliisi on jo tottunut poseeraaja. Kesäisin tämän Oulun torin maamerkin edessä pysähtyy yksi jos toinenkin turisti kuvattavaksi tukevan lainvalvojan vieressä.

Toripolliisi pohditutti myös valtakunnallisesti Radio Suomen aamulähetyksessä, kun tiistaiaamuna kuuntelijat saivat pähkäiltäväkseen, mikä on Oulun tunnetuin patsas. Vastaus on tietysti juuri Toripolliisi.

Patsas tunnetaan myös maamme rajojen ulkopuolella. Se vetää torilla käyneitä turisteja puoleensa ja siitä onkin muodostunut Oulun oma maamerkki.

Ensimmäinen ja pitkäaikaisin toripolliisi oli Jaakko Mikkola. Ulkoisilta mitoiltaan miltei Toripolliisia vastannut Jaakko piti järjestystä yllä mm. kehottamalla miesporukoita "Herrat on hyvä ja hajjaantuu!"

Toripolliisin rahoitusta varten käynnistettiin kansalaiskeräys 1985. Keräyksen etenemistä seurattiin mm. Oulu Radiossa ja antoipa toimitus myös oman panoksensa hankkeen onnistumiselle. Pronssinen Toripolliisipatsas paljastettiin joulupäivänä 1987. Vasta eläkkeelle jäänyt viimeinen oikea toripoliisi oli myös mukana juhlavassa tilaisuudessa.

Lähteet: YLE

Lue seuraavaksi