1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sisustus

Suunnittelija auttaa sisustamisen haasteissa

Koti kertoo asukkaistaan paljon. Se paljastaa lempivärit ja kiinnostuksen kohteet, vaikka asukkaita ei muuten oikein tuntisikaan. Miten tämä tilanne muuttuu, jos kodin sisustamisesta vastaakin joku muu kuin asukas tai asukkaat itse?

Sisustussuunnittelija Mari Sotikov tutustuu syyskauden kankaisiin. Kuva: YLE / Sarah Laukkanen

Syksy innostaa kotisisustajat taas pistämään verhot ja muut tekstiilit uusiksi. Kenties kotiin hankitaan myös uusia huonekaluja. Sisustamisen haasteiden ja ilojen edessä ovat myös ne jotka muuttavat kokonaan uuteen kotiin.

Kaikki eivät kuitenkaan halua tai ehdi tarttua työhön itse. Silloin apua voi pyytää sisustussuunnittelijalta. Joensuulainen Mari Sotikov perusti alan yrityksen viime keväänä.

- Sisustaminen on aina kiinnostanut minua. Kun menen kylään jonnekin, niin minua kiinnostaa tavattomasti katsoa, miten koti on sisustettu. Helsingissä kävin stylisti-koulun, jossa perehdyttiin mm. juuri siihen miten asuntoja voi 'stailata'. Kuopiossa hankin puolestaan visualistin koulutuksen. Tämän ammattitaidon hankittuani uskaltauduin perustamaan oman yrityksen, Mari Sotikov kertoo.

Harkintaa ja tarkkaa suunnittelua

Sisustussuunnittelijan työ käynnistyy kotikäynnillä asiakkaan luona.

- Jos asiakas on todella kyllästynyt kotinsa sisustukseen eikä oikein tiedä miten sitä laittaisi, niin silloin suunnittelijan ottaa varmasti aika mielellään vastaan. Mutta kyllä siinä minun täytyy olla aika herkkänä, ettei toinen loukkaannu kommenteista joita esitän. Oma koti on kuitenkin oma koti, Mari Sotikov pohtii.

Kotikäynnin jälkeen suunnittelija laatii ehkä hyvinkin tarkat suunnitelmat, yksityiskohtia myöten. Samalla tehdään kustannusarvio.

- Pyrin tekemään sellaisen sisustuksen, joka kestää useita vuosia. Sen vuoksi vahvojen trendivärien käyttämistä täytyy harkita tarkkaan. Jotta sisustus miellyttää asiakasta, työtä täytyy tehdä yhdessä ja asiakasta kuunnellen, Mari Sotikov sanoo.

Vaikka sisustussuunnittelijan käyttö on tullut televisio-ohjelmien myötä jo tutuksi, on se Pohjois-Karjalassa monelle uusi asia.

- Yllättävän moni sisustussuunnittelijan puoleen kuitenkin jo kääntyy, etenkin uusissa kodeissa. Työn ja muiden arjen haasteiden keskellä ei kerta kaikkiaan ole aikaa suunnitella kodin sisustamista itse. Luulen että ammattisuunnittelijoiden käyttö tulee yleistymään, Mari Sotikov arvioi.