Yrttitarha kuin satumaa

Lämpimän kesän kävijämäärät Lönnrotin majalla ja yrttitarhalla ovat ylittäneet odotukset. Helteinen suvi on vauhdittanut myös ryytimaan kasvua, osa kasveista on parimetrisiä.

Yrttitarha
Lönnrot-seuran puheenjohtaja Lasse Lyytikäinen Lönnrotin majan edustalla Kajaanin Onnelassa.YLE / Arto Loukasmäki

Kevättalvella 2009 syntyi idea Lönnrotin majan vieressä olevan yrttimaan kunnostamisesta sekä majan nostamisesta paremmin esille Kajaanin kulttuurikohteiden joukossa. Puuhanaisina toimivat Kirsi Kilpeläinen ja Heli Pirinen, mukana olivat myös Lönnrot-seuran sekä Kalevalaisten naisten talkoolaiset. Kaupungin lisäksi talkoisiin tuli mukaan myös paikallisia yrityksiä ja niin yrttimaalle istutettiin kaikkiaan 26 kasvia.

- Eniten näistä kasveista minua kiehtovat Raparperi, Kumina ja Keto-orvokki, paljastaa Lönnrot-seuran puheenjohtaja Lasse Lyytikäinen.

Yrttitarhan antimet ovat tarkoitettu kajaanilaisten ja matkailijoiden kohtuulliseen käyttöön. Ensi suvena myös alueella kuullaan nykyistä enemmän linnunlaulua, kun alueelle sijoitetaan linnunpönttöjä Kainuun lintutieteellisen yhdistyksen kanssa. Luontokuvaaja Pekka Helo on valmistanut 10-15 pönttöä ja määrittää niiden sijoituspaikat.

- Lönnrot merkitsi muistiin suomenkielisiä lintujen nimiä, joista monet vakiintuivat käyttöön. Siten yhteistyö lintutieteellisen yhdistyksen kanssa soveltuu hyvin Lönnrotin majan ja yrttimaan yhteyteen.

Lähteet: Yle Kainuu / Arto Loukasmäki