Friitalan nahkamuseon jatko yhä vaakalaudalla

Ulvilan kaupunginhallitus on esittänyt kulttuuritoimelle 150 000 euron säästötavoitteen, joka koskee suurelta osin nahkamuseon toimintaa.

Ulvila
Friitalan nahkatehdas.
Friitalan nahkamuseo odottaa päätöstä kohtalostaan.YLE / Karri Laihonen

Friitalan nahkamuseota uhkaa sulkeminen, ellei säästötoimenpiteitä pystytä kohdistamaan muualle. Ulvilan kulttuurilautakunnassa pohditaankin parhaillaan kuumeisesti vaihtoehtoisia säästökohteita.

- Olen esittänyt, että luopuisimme vaihtuvista näyttelyistä toistaiseksi ja siirtäisimme perusnäyttelyn pienempään tilaan, jolloin saisimme vuokrakulut pienennettyä puoleen. Pienemmät tilat löytyisivät Friitala -talosta ja perusnäyttely saataisiin pidettyä yllä tilassa, jossa vallitsee oikea ajan henki, sanoo Ulvilan kaupungin museoamanuenssi Ilkka Tarvainen.

Ulvilassa suhtaudutaan intohimoisesti Friitalan nahkamuseon säilyttämiseen ja museolla nähdään olevan monenlaista arvoa kunnalle.

- Friitalan nahkamuseo on suurin nahka-alan museo Suomessa ja sen myötä katoaisi tietoisuus hyvin merkittävästä teollisuuden haarasta. Kannattaa myös muistaa se, että tällaisilla museoilla on välillistä taloudellista vaikutusta ja niillä on myös kaupungin julkisuuskuvaan oma merkityksensä, Tarvainen toteaa.

Lähteet: YLE Satakunta