Filharmonia etsii nuoria kuulijoita

Tampere Filharmonia miettii keinoja houkutella konsertteihinsa myös nuorta yleisöä. 80-vuotiaan orkesterin soittajat ovat keskimäärin 40-vuotiaita, ja yleisön keski-ikä on noin 60 vuotta.

klassinen musiikki
YLE / Jan Hynnä

Varsinaista yleisökatoa ei pelätä, mutta muun muassa ohjelmistosuunnittelussa asia otetaan huomioon, sanoo Tampere Filharmonian ylikapelimestari Hannu Lintu.

- Nuorisoa houkutellaan ehkä hiukan enemmän esiintyjillä kuin sillä, mitä esitetään. Tätä ei pidä ymmärtää niin, että haluaisimme perusyleisöstämme eroon. Mielestäni olemme menossa hyvään suuntaan. Meillä on paljon pohdittavaa esimerkiksi siinä, miten yliopistoikäisiä ihmisiä lähestytään.

Lintu on ylpeä Filharmonian solistikaartista.

- Esittelemme viisi uransa eri vaiheissa olevaa nuorta viulistia, jotka kuuluvat jo nyt soittimensa hienoimpiin taitajiin.

Intendentti Maritta Hirvonen arvostaa nyky-yleisön uskollisuutta, mutta katsoo myös tulevaisuuteen.

- Uskon, että vuosien mittaan se pitkäjänteinen yhteistyö, jota me koulujen kanssa ja ihan pientenkin lasten kanssa olemme tehneet, näkyy niin että yleisö nuorenee. Meillä ei suinkaan ole vanhin yleisö Suomessa.

Filharmonia avaa syyskautensa torstaina mm. Mahlerin ensimmäisellä sinfonialla. Alkuvuonna 2011 vietetään Mozart-kevättä.

- Kausi on kuin seitsemän sortin kahvipöytä, sillä hyvillä kutsuilla täytyy tarjota kaikille vieraille jotakin. Suosittelisin, että kahvipöytä kannattaa käydä katsomassa joka viikko, sillä ohjelmapolitiikasta ei kannata tehdä päätelmiä yhden konsertin perusteella, Lintu muotoilee.

Hirvonen nostaa kauden helmeksi Einojuhani Rautavaaran ensimmäisen oopperan esityksen ja levytyksen. 1960-luvulla Kaivos-oopperaa ei uskallettu esittää yleisön edessä poliittisista syistä.

- Me teemme kulttuurihistoriaa. Se on minusta hieno ja tärkeä juttu tänä syksynä.

Lähteet: YLE Tampere