Mustaherukka ehkäisee vauvojen ihottumia

Odottavien äitien kannattaa jo raskautta suunnitellessaan syödä mustaherukkaa. Erittäin terveelliseksi todettu mustaherukan siemenöljy ehkäisee vauvojen atooppisia ihottumia jo siinä vaiheessa, kun lapsi on äitinsä vatsassa.

terveys

Turun yliopistossa tehtiin vuosina 2003 - 2008 laaja tutkimus, jossa seurattiin 322 odottavaa äitiä, jotka synnyttivät tutkimuksen aikana.

Yli 80 prosentilla tutkimukseen osallistuneiden lasten vanhemmista oli jommalla kummalla tai molemmilla jokin atooppinen ilmentymä. Perinnöllisyys vaikuttaa atopiaan vahvasti, joten tutkijat olettivat, että ilman ravintolisää hyvinkin puolella vauvoista olisi esiintynyt oireita.

Mustaherukkaöljy näyttää vähentävän oireita selvästi. Mustaherukkaöljyä saavien ryhmässä vain 33 prosenttia lapsista sai oireita. Lumelääkettä, sinänsä terveellistä oliiviöljyä syöneillä ihottumaa oli 47 prosentilla.

Tutkimukseen osallistuneet äidit saivat mustaherukkaöljyä aina siihen saakka, kun he lopettivat imettämisen. Kun lapset siirtyivät kiinteään ravintoon, he alkoivat saada herukkaöljyä tippoina, kertoo tutkimuksen johtaja, professori Raija Tahvonen.

Mustaherukan vaikutus kesti noin yhden vuoden ikään. Tämän jälkeen tavanomaisen ruuan epäterveellisten ainesosien vaikutus heikensi mustaherukkaöljyn terveysvaikutusta.

Mustaherukka on "superfoodia"

Atopian ehkäisyssä olennaista oli juuri mustaherukoiden siemenistä saatavan öljyn nauttiminen. Öljyä on saatava melko runsaasti. Jos vastaava määrä öljyä saataisiin suoraan marjoista, niitä olisi syötävä jopa parisen kiloa päivässä.

Mustaherukan runsas syöminen ei ole huono idea. Mustaherukkaa voidaan pitää suomalaisena "superfoodina".

"Superfood" -termiä käytetään kuvaamaan terveellisiä ruokia, jotka sisältävät paljon ravintoaineita, mutta vähän energiaa. Mustaherukka on yksi parhaista ravinnon C-vitamiinin lähteistä ja se sisältää runsaasti erilaisia flavonoideja sekä kuitua. Lisäksi sen energiasisältö on hyvin alhainen.

Vastaavia terveysvaikutuksia on havaittu myös mm. punaherukasta, mutta tutkimukset ovat kesken.

Mustaherukkaöljyä saa kapseleina ja tippoina apteekeista ja luontaistuotekaupoista. Professori Tahvonen painottaa lasten atopioiden ehkäisyssä terveellisiä ruokailutottumuksia.

Lähteet: YLE Uutiset