Vähemmistövaltuutettu tutkii, tunnistetaanko ihmiskaupan uhrit

Vähemmistövaltuutetun toimisto tutkii, tunnistaako Maahanmuuttovirasto ihmiskaupan uhrit, kun se käsittelee perheenyhdistämishakemuksia. Maahanmuuttovirasto on nostanut esiin epäilyn ihmiskaupasta somalien perheenyhdistämisten yhteydessä. Hakemukset somalien kasvattilasten saamiseksi Suomeen ovat lisääntyneet viime aikoina.

Kotimaa

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet ihmettelee, miksi Maahanmuuttovirasto epäilee ihmiskauppaa, mutta virasto ei ole lähettänyt yhtään tämänkaltaista tapausta ihmiskaupan uhreja avustavan järjestelmän piiriin. Valtuutettu haluaa selvittää, ovatko epäilykset turhia, vai onko järjestelmän toiminnassa puutteita.

Ihmiskaupan uhreille on laissa määritelty avustusjärjestelmä. Sen piiriin pääsemiseen riittää jo pelkkä epäily ihmiskaupasta. Joensuun ja Oulun vastaanottokeskukset ovat erikoistuneet näiden henkilöiden avustamiseen. Biaudet'n mukaan Suomessa näitä tapauksia on ollut, mutta ei somalien perheenyhdistämisten yhteydessä.

Tapaukset ovat uhrin kannalta usein hyvin traumaattisia. Uhrit saavat viranomaisilta erityistä suojelusta ja heille annetaan harkintaan perustuva väliaikainen oleskelulupa Suomeen. Useimmiten poliisi kuuluu myös poliisi alkaa tutkia tapauksia.

Biaudet kertoo YLE Uutisille, että hän haluaa vastaukset 10.9. mennessä.

Helsingin Sanomien mukaan somaliperheiden hakemukset kasvattilasten saamiseksi Suomeen ovat lisääntyneet huimasti. Lehden mukaan sisäministeriö epäilee muistiossaan suman johtuvan vilpistä. Hakemusten käsittely on pahoin ruuhkautunut.

Sisäministeriön muistion mukaan kasvattilasten määrän kasvu ei selity Somalian sekasortoisella tilanteella. Muistion mukaan ilmoitetuista 13 - 17-vuotiaista kasvattilapsista 70 prosenttia oli tyttöjä.

Thors: Säädöksiä jo tiukennettu

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r.) mukaan Suomi on tiukentanut perheenyhdistämissäädöksiä. Elokuun alussa astui voimaan sääntö, että kasvattilasten tulee olla ollut tosiasiallisessa huoltosuhteessa perheenkokoajaan ennen tämän tuloa Suomeen.

Sisäasiainministeriö aikoo ehdottaa ulkoasiainministeriölle, että Somalian väliaikaishallinnon myöntämä biometrisen tunnisteen sisältävä e-passi hyväksyttäisiin Suomessa maahantuloon hyväksyttäväksi matkustusasiakirjaksi.

Lähetystöneuvos Vesa Häkkinen ulkoministeriön passi- ja viisumiyksikköstä kertoo, että Somalian väliaikaishallinnon myöntämä passi voidaan todennäköisesti hyväksyä, jos passi on sisäasiainministeriössä todettu riittävän luotettavaksi. Viranomaiset tutkivat aina passien luotettavuuden.

Lähteet: YLE Uutiset