Gaddafin Italian-vierailu yhä kiistellympi

Libyan ja Italian johtajien tapaaminen on saanut ankaraa arvostelua osakseen. Muammar Gaddafi aloitti ystävyysvierailunsa kehottamalla italialaisia kääntymään islaminuskoon.

Ulkomaat
Libyan johtaja Muammar Gaddafi ja Italian pääministeri Silvio Berlusconi kävelemässä.
Libyan johtaja Muammar Gaddafi ja Italian pääministeri Silvio Berlusconi vierailivat Libyan kulttuurikeskuksessa Roomassa 30. elokuuta.Guido Montani / EPA

Libyan johtajan Muammar Gaddafin vierailu Italiassa saa osakseen kasvavaa arvostelua. Heti saapumispäivänään pitämällään luennolla sunnuntaina hän kehotti italialaisia kääntymään islaminuskoon.

Libyan kulttuurikeskukseen Roomaan oli tuotu viitisensataa naista, joille tilaisuuden järjestänyt mainostoimisto maksoi 70 euroa siitä, että he olivat paikalla.

Maanantaina järjestettiin toinen vastaava yleisötilaisuus, jossa oli 200 naista. Gaddafi kehotti heitä menemään libyalaisten miesten kanssa naimisiin.

Gaddafin esiintyminen on nostanut vastalauseiden aallon. Opposition kansanedustaja ja entinen terveysministeri Rosy Bindi kutsui Gaddafin käytöstä "nöyryytykseksi italialaisia naisia kohtaan".

Gaddafin vierailulla juhlistetaan myös Italian ja Libyan ystävyyssopimuksen toista vuosipäivää. Sopimuksessa Italia suostui maksamaan viiden miljoonan dollarin korvauksen Libyan miehittämisestä 1900-luvun alkupuoliskolla.

Italiassa oppositio on arvostellut pääministeri Silvio Berlusconia liian läheisistä suhteista Libyan johtajaan, ja taloussuhteiden liiallisesta vahvistamisesta.

Maiden välisen sopimuksen perusteella Libya ottaa takaisin Libyan kautta Italiaan lähteneet afrikkalaiset siirtolaiset ja pakolaiset. Ihmisoikeusjärjestöt sanovat sopimuksen rikkovan kansainvälistä oikeutta, koska pakolaisten oikeutta turvapaikkaan ei tutkita.

Italia on nyt Libyan suurin kauppakumppani. Libyan keskuspankilla on myös osuus Italian suurimmassa pankissa UniCreditissä ja öljy-yhtiö Enissä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters